Bimët medicinale në ekuinoksin e vjeshtës

Author

Categories

Share

Gjatë gjithë vitit ka katër momente të rëndësishme të ndryshimit që shënojnë fillimin e një sezoni të ri. Me jetën tonë të ngjeshur, ndonjëherë nuk jemi të vetëdijshëm sa duhet për këto ndryshime. Në momentet e ndryshimit të natyrës, shfaqen rrethana më të ndjeshme ku mund të merren informacione dhe energji të reja.  Në dimër uji mbizotëron në gjëndje të ngurtë (dëborë, akull), dhe bimët mbesin me energji latente nën tokë të përqendruar në rrënjë, e në pranverë uji rrjedh i lëngshëm, dhe zgjerohet në formën e lulëzimit dhe vegjetacionit. Kështu edhe trupi ynë i jeton këto procese. Ajo që ndodh në natyrë dhe në kozmos, ndodh edhe tek ne.

Vjeshta, faza e internimit dhe e transformimit

Duke rritur ndërgjegjësimin në këto kohë të fillimit të ndryshimit në natyrë, ne mund të marrim një impuls të ri, energji dhe informacion, nga toka dhe ta integrojmë atë në frymën dhe jetën tonë. Duke u integruar në këto momente, ne mund të bëjmë mbjelljen e qëllimit për tremujorin e ardhshëm, tre muajt e ardhshëm para një sezoni të ri. Mësimi i procesit të vjeshtës është forca e brëndshme dhe e transformimit. Lulja e bukur tashmë ka dhënë fryt dhe është dorëzuar në tokë. Bukuria e shkëlqyeshme dhe aromat e verës pushuan së arrituri një moment paqeje dhe qetësie, harmonie, në të cilën ditët janë të barabarta me netët në kohëzgjatje, në të cilat moti nuk është më aq i nxehtë dhe as i ftohtë. Bimët fillojnë të kthehen në origjinën e tyre, drejt rrënjës në thellësi të tokës. Jeta jashtë vendit duket se po vdes, siç duket, por nuk është e vërtetë që është e drejtuar drejt brendësisë së tokës. Gjethet e rëna do të formojnë një humus të pasur dhe në lidhje me këtë çështje në zbërthim kërpudhat do të rriten dhe krimbat dhe shumë mikroorganizma të tjerë do të ushqehen.
Është koha për të përgatitur trupin tonë për këtë ndryshim, pasi ekziston rëndimi i patologjive të shumta, veçanërisht të lidhura me ndryshimet e humorit pasi ne perceptojmë më pak dritë, ndryshime në sistemin e tretjes dhe në kushtet respiratore. Me çdo ndryshim të sezonit trupi ynë pëson një seri transformimesh të brendshme për t’u përshtatur me situatën e re të temperaturës, dritës, lagështisë, etj. Ka ndryshime në sistemin nervor dhe imunitar.
Moti më i ftohtë na detyron të kalojmë më shumë kohë brenda shtëpisë, pranë zjarrit, me miqt dhe familjen, ndryshe nga vera në të cilën ne kalojmë më shumë kohë jashtë, në rrezet e diellit, duke shijuar festa dhe aktivitete të tjera verore.
Prandaj, në shumë tradita të lashta këto ndryshime u pritën me kurime pastruese, në këtë mënyrë ne mund të përballemi me këtë ndryshim duke kryer një pastrim të brendshëm dhe më pas të përfshijmë në ushqimet tona ushqime të vjeshtës, të pasura me lëndë ushqyese antioksiduese që rrisin mbrojtjen tonë. Kurat pastruese janë një nga burimet më të vjetra terapeutike, janë një mënyrë për të përtërirë trupin.

Ndryshimet e humorit ndodhin kur perceptoni më pak dritë

Çdo ditë thithim dhe prodhojmë toksina. Për të ndihmuar në eleminimin e tij, trupi ynë ka një sistem pastrimi (mëlçi, veshka, zorrë) që nëse nuk funksionon siç duhet, ndikon në shëndetin tonë me simptoma të mbingarkesës toksike, siç është lodhja pa ndonjë arsye, ftohjet e përsëritura, skuqjet e lëkurës dhe stresi. Një mundësi është të bëni një ose disa ditë një dietë me fruta. Një nga ushqimet më të përshtatshme për të kryer  pastrimin e vjeshtës është, rrushi i pasur me antioksidant që favorizon detoksifikimin e mëlçisë për shkak të pasurisë së tij me acidin glukuronik esencial për t’u lidhur me elementë të dëmshëm dhe eliminimin e tyre nga trupi.

Author

Share