Kolona vertebrale dhe funksjoni i saj

Author

Categories

Share

Shtylla kurrizore lejon të mbajmë qëndrimin në këmbë. I jep qënies njerëzore vertikalitetin, lëvizshmërinë dhe ekuilibrin. Polariteti i rruazave të ngurta e të buta i jep fleksibilitet dhe qëndrueshmëri. Është e rëndësishme të dini se shtylla kurrizore është formuar nga 24 rruaza që grumbullohen në majë me njëri-tjetrin, e cila do të formojë një kanal qëndror përmes të cilit kalon palca kurrizore, qendra e rregullimit neurologjik më e rëndësishmja e organizmit tonë, pasi lidh nervat e periferisë së trupit me trurin. Shtylla kurrizore përbëhet nga 7 rruaza cervikale, 12 dorsale dhe 5 rruaza të mesit që shpërndahen përkatësisht në pjesën e sipërme, të mesme dhe të shpinës. Përveç ruajtjes së qëndrimit tonë të drejtë, një funksion tjetër jetësor është lehtësimi i rrymës nervore nga truri për të ushqyer muskujt, kockat, lëkurën, organet tona, për funksionimin e duhur. Dhimbja vertebrale ose nervore nuk është një kërcënim në vetvete, por një shenjë e vëmendjes që nuk duhet të anashkalohet kurrë,  por duhet të trajtohet në mënyrë simptomatike. Marrja e qetësuesve të dhimbjes ose anti-inflamatorëve mund të lehtësohet, por nuk zgjidh burimin e problemit. Dhimbja që transmetohet në tru nga nervat shqisorë është pothuajse rezultat i acarimit ose të kuptuarit të një nervi nga një shkak mekanik ose psikosomatik.

Shkaqet

Shkaqet mund të jenë të shumta, si trauma, goditje, rënie, aksidente në trafik, punë, sport lodhje nga aktiviteti i tepërt, agresione klimatike (të ftohtë, lagështi e tepruar), stili i jetës së ulur (përgjegjës për atrofi muskuli), qëndrimet e ndenjura (përkulje e tepërt shtrirje e shtyllës kurrizore), fusha elektromagnetike, ushqyerje jo korrekte, osteoartrit, rënie e energjisë, etj. Zonat më të shpeshta të dëmtimit të shtyllës kurrizore janë, zona e mesit, e cila përfaqëson 50% dhimbje të nervit shiatik, osteoartriti, zona e qafës së mitrës me 40% qafën e mitrës, nervi shiatik, dhimbje koke dhe migrene dhe zona dorsale mezi 10% dhimbje prapa, dhimbje midis teheve të shpatullave, etj. Palca kurrizore që është e vendosur brënda shtyllës kurrizore centralizon të gjithë informacionin e perceptuar qoftë muskul viskeral ose skeletik nga thellësia ose periferia e trupit. Për shembull, sëmundja kronike në një organ të tillë si veshka mund të gjenerojë mesazhe nervore patologjike e të krijojë ngjitje ose kontraktime në indet përreth. Në nivelin palpator do të vërejmë mbindjeshmëri, siklet, ngurtësi ose lëvizje të zvogëluar rreth rruazës dorsale.

Ushqimi ilaç ose jo, për çdo sëmundje

Trupi ynë përmban historinë e të gjitha ngjarjeve të jetës tonë, pozitive dhe negative, ndikimi i të cilit është instaluar në kujtesën e indeve tona qelizore dhe fushën tonë të energjisë. Dhimbja është gjuha që trupi ynë përdor për të na thënë se diçka tek ne nuk funksionon siç duhet, shumicën e kohës ne nuk i kushtojmë vëmendje asaj dhe më pas ndodhin aksidente të rastësishme, për shembull një bllokim artikular ose kontraktim muskulor që na paralizon. Stresi do të ndryshojë sistemin nervor autonom i cili rregullon veprimet që nuk varen nga vullneti ynë, për shembull metabolizmi që prek drejtpërdrejt muskujt dhe organet. Kontaktimi me atë që ndiejmë do të na ndihmojë të deshifrojmë mesazhet e trupit. Terapia kraniosakrale është një alternative e përshtatshme. Çelësi në këtë pikë është tek fjalët e mjekut të madh Grek Hipokrati (460/379 p.e.r) “Le të jetë ushqimi ilaçi juaj”. Deklaratë e fuqishme, pasi ajo na përfshin personalisht në përgjegjësinë e shëndetit tonë. Kushdo që dëshiron të shmangë çrregullimet e muskujve skeletorë ose të kurohet përfundimisht, duhet të konsumojmë një dietë sa më të shëndetshme. Toksinat ndryshojnë cilësinë e gjakut, i cili ushqen muskujt, e nyjet, duke rezultuar në depozitat e acidit urik, të cilat shkaktojnë inflamacion dhe ngurtësi të nyjeve. Konsumi i kripës, sheqerit, duhet të shmangen.

Si ju ndihmon Osteopatia

Osteopatia është terapi manuale, e cila vepron në sistemin muskul-skelet dhe sistemeve të tjera si nervor, endokrin, tretës etj. Qëllimi i tij është të lehtësojë dhimbjen, të rrisë lëvizshmërinë e indeve të ndryshme me njëri-tjetrin e të rivendosë harmoninë globale dhe shëndetin e trupit. Trupi i njeriut është një grup kompleks, anatomik, fiziologjik dhe psikologjik.

Author

Share