Dhimbja kronike tek këmbët

Author

Categories

Share

Dhimbja kronike tek këmbët

Nëse këmba është e lënduar vetëm për një javë ose dy dhe pastaj gradualisht ndjehet më mirë, ky nuk është një rast i dhimbjes kronike të këmbës. Sidoqoftë, nëse dhimbja vazhdon me javë, muaj ose vite pa asnjë shenjë ndalimi, dhimbja kronike në këmbë është shumë e mundshme.

Cfarë e shkakton dhimbjen kronike në këmbë

Ekzistojnë një shumëllojshmëri e kushteve mjekësore që mund të shkaktojnë dhimbje kronike në këmbë. Kjo gjëndje “shkakton bllokime në enët e gjakut të këmbëve dhe duarve”, është veçanërisht e përhapur tek meshkujt të cilët përdorin rëndë produktet e duhanit.

Artriti  Reumatoid

Me këtë gjendje, qeset e kyçeve që i mbajnë kockat të ndara nga indet, muskujt dhe nyjet bëhen të fryra. Kjo mund të çojë në dhimbje kronike të nyjeve. Dhimbje nervi shiatik  edhe pse dhimbja e nervit prek kryesisht nervat kurrizorë, ata me këtë gjendje ndonjëherë përjetojnë dhimbje në këmbë.

Thonjët e rrumbullakëta

Duke u konsultuar me një mjek, mund të merrni një diagnozë të qartë e të merni trajtim. Shumica e trajtimimeve për dhimbje kronike në këmbë përfshijnë një ose më shumë nga këto opsione.

Ortotika

Ortotikët janë parantezë mbështetës dhe këpucë ortopedike për kurimin e ecjeve pa dhimbje kronike të këmbëve. Këpucë të pahijshme mund të kontribuojnë në dhimbje kronike. “Këpucët atletike humbasin vetitë elastike tek thembrat përmes përdorimit. Një rregull i mirë është që të zëvendësosh këpucët çdo 4 muaj ose më shpesh. Ortotika mund të jetë një trajtim i përkohshëm ose i përhershëm për dhimbjet kronike në këmbë. Këto mund të korrigjojnë këmbët e sheshta, të cilat mund të jenë mjaft të dhimbshme. Harku i këmbës mund të përmirësohet për ecje më të rehatshme dhe aktivitet të përditshëm.

Medikamentet

Nëse keni ënjtje nga bursiti ose artriti reumatoid, një modifikues biologjik i përgjigjes mund të jetë trajtimi më i mirë. Këto mund të zvogëlojnë  simptomat e shoqëruara me bursitin dhe artritin reumatoid pasi këto ilaçe zvogëlojnë nivelet e acidit urik në gjak për të parandaluar sulmet e ardhshme të dhimbjeve të kyçeve dhe inflamacionit. Të tjerët janë krijuar për të lehtësuar dhimbjen dhe inflamacionin e një sulmi akut. Ilaçet anti-reumatike të përshkruara për të zvogëluar dhimbjen artritike, janë të dobishme për ata me artrit psoriatik dhe artrit reumatoid. Analgjezikët  “mund të përdoren për të lehtësuar dhimbjen nga problemet e këmbëve dhe operacioni. Analgjezikët mund të përdoren si një alternative. Kortikosteroidet janë tjetër mundësi trajtimi për nyjet e fryra  e të lënduara, kortikosteroidet mund të administrohen përmes një goditjeje në formë pilule në varësi të vendndodhjes së dhimbjes. Një mjek specjalist duhet t’i përshkruajë këto, megjithëse disa janë pa recetë mjeku.

Ndryshimet në stilin e jetës

Gjatë konsultës me mjekun ai do të bëjë pyetje në lidhje me historinë  dhe stilin e jetës. Kjo i lejon atij të tregojë nëse këta faktorë po ndikojnë në dhimbjen kronike. Nëse po, mjeku rekomandon disa ndryshime në stilin e jetës. Ai këshillon që pacjenti, në këmbë të ndalojë të mbajë këpucë të parehatshme.

Terapia  fizike

Edhe pse mund të mos lëvizni shumë kur keni dhimbje kronike në këmbë, mund ta kuptoni se terapia fizike shpesh mund të jetë e dobishme. Mjeku do vendosë nëse ky është një trajtim i përshtatshëm. “Ushtrimet për të rritur fleksibilitetin do të ruajnë ose përmirësojnë gjatësinë e një muskuli. Fleksibiliteti ndihmon për të bërë muskuj më të fortë.

Kirurgjia

Konsulta rregullisht me mjekun gjatë muajve të parë të trajtimit ka efekte edhe më të mira tek ilaçet. fizioterapisti mund të sugjerojë ushtrime të ndryshme. Mos prisni pak dhimbje në fillim të terapisë fizike.  Sidoqoftë, nëse trajtimet thjesht nuk po funksionojnë dhe dhimbja është ende duke u ngritur, operacioni mund të jetë opsioni i vetëm. Lloji i operacionit që do kryeni do të varet nga ajo që shkakton dhimbjen në këmbë. Disa operacione mund të jenë procedura ambulatore ndërsa të tjera mund të jenë më intensive.

Author

Share