Gabime që bëjmë kur lajmë dhëmbët

Author

Categories

Share

Të gjithë lajmë dhëmbët. Sidoqoftë, për të mbrojtur shëndetin tonë, duhet të jemi të vetëdijshëm për këto gabime dhe t’i parandalojmë ato. Këtu janë gabimet tona që bëjmë gjatë larjes së dhëmbëve.

Zëvëndësoni rregullisht furçën e dhëmbëve

Zëvendësoni furçat e dhëmbëve çdo 2-3 muaj, sipas këshillave të ekspertëve. Mos e lini furçën e dhëmbëve të lagur.Një gabim tjetër që bëjmë është që pasi të keni larë dhëmbët, furça e dhëmbëve është akoma e lagur kur e vendosni në një enë mbrojtëse. Ekspertët thonë se furça e dhëmbëve ka nevojë për ajër që të thahet dhe nuk duhet të vendoset në enë mbrojtëse kur është e lagur. Sepse nëse furça e dhëmbëve e lagur nuk thahet, bakteret do të rriten mbi të. Sipas mjekëve është gabim shumë të lëmë furçat e dhëmbëve pa shpëlarje dhe tharje pasi të kemi larë dhëmbët. Mbetjet e grumbulluara në furçën e dhëmbëve shkaktojnë më shumë baktere sesa një furçë dhëmbësh e lagur. Kështu që duhet ta shpëlajmë furçën e dhëmbëve tërësisht. Furça e dhëmbëve është bërë nga baza të drejta, të rrumbullakëta, këndore. Stomatologët rekomandojnë furçat e dhëmbëve të bëra nga kënde. Kjo për shkak se pastron më mirë se të tjerat.

Është me rëndësi larja e pjesës së prapme të dhëmbëve

Shumica e njerëzve kurrë nuk lajnë ose harrojnë të lajnë pjesën e prapme të dhëmbëve. Shumica prej nesh zakonisht lajnë dhëmbët me lëvizje horizontale. Kjo është metodë e gabuar. Furça e dhëmbëve duhet të mbahet në një kënd prej 45 gradë dhe në një lëvizje rrethore. Gjithashtu duhet të lajmë dhëmbët të paktën dy herë në ditë e të paktën 4 minuta.

Author

Share