Marrja e ilaçit me shumë ujë përshpejton përhapjen më shpejt në organizëm

Author

Categories

Share

Fakulteti i Farmacisë Universitare Marmara Profesori i fakultetit klinik të Farmacisë. Dr. Mesut Sanca mori pjesë në konferencën e titulluar “Përdorimi racional i ilaçeve dhe farmacia klinike” e organizuar nga Mjekësia dhe Shoqëria e Farmacive në Sallën e Konferencave të Gazi Mustafa Kemal Atatürk në Universitetin e Trakya.

Dr. Sanca sqaroi se trajtimi i dhënë nga përdorimi racional i medikamentit aplikohet në mënyrën më efektive dhe të shëndetshme dhe theksoi se përdorimi i saktë i ilaçit luan rol të rëndësishëm në arritjen e rezultatit të trajtimit të sëmundjes. Dr. Sanca, “Ndonjëherë pacientët e ndalojnë përdorimin e ilaçit sepse ndjehen mirë.  Antibiotikët janë shumë të rëndësishëm për të përdorur dozën e dhënë nga mjeku, theksoi ai.  Infeksioni mund të përsëritet. Pacientët me tableta dhe ilaçe kapsulare duhet të konsumojnë shumë ujë që lehtësojnë thithjen e ilaçit në trup, tha ai.

Pacientët zakonisht konsumojnë ilaçin me një gllënjkë ujë ose një gllënjkë çaji, madje edhe me ujë, edhe nëse ata thonë se mund ta konsumojnë lehtë, por  e drejta për të marrë ilaçin është shumë e rëndësishme.  Arsyeja e përdorimit të ujit të bollshëm ndaj ilaçit është shumë e rëndësishme që ilaçi të kalojë përmes ezofagut lehtë.

Një shpërbërje e ngadaltë shkakton një fillim të vonuar të përthithjes dhe një fillim të vonshëm të efektit. Marrja e ilaçit me shumë ujë përshpejton thithjen e tij.  Ilaçet merren me të paktën një gotë ujë për tu tretur dhe thithur shpejt dhe përshpejtuar kalimin nga stomaku. Në disa raste kur stomaku i pacientit është i ndjeshëm, ilaçet mund të merren me lëng frutash  ose qumësht.

Author

Share