Trajtimi në sëmundjen e Lupusit

Author

Categories

Share

Çfarë është Lupusi

Lupus është një sëmundje autoimune që sulmon lëkurën, nyjet, organet, sistemin nervor, qelizat e gjakut. Nëntë nga 10 persona me lupus janë gra.

Termi lupus i referohet lupusit eritematoz i cili përbën 70% të të gjitha rasteve të lupusit. Disa njerëz kanë lupus eritematos të lëkurës, një lloj lupusi që prek lëkurën. Lupusi prek njerëzit me origjinë afrikane, aziatike. Megjithëse sëmundja zakonisht ndodh në individë të moshuar, ajo ndodh midis moshës 15 dhe 44 vjeç.

Llojet e Lupusit

Ekzistojnë dy lloje të lupusit

– Lupus eritematoz Discoid

– Lupus eritematoz sistemik

Lupus eritematoz diskoid, kryesisht prek lëkurën e ekspozuar ndaj diellit, e cila nuk ndikon në organet vitale të brendshme. Lezionet diskoide (të rrumbullakëta) të lëkurës shpesh lënë plagë pas shërimit të lezioneve.

Lupus eritematoz sistemik, është më serioz. Ndikon në lëkurën dhe organet e tjera jetësore dhe mund të shkaktojë skuqje në urën e hundës dhe faqeve, të cilat mund të lënë plagë nëse nuk trajtohen. Mund të prekë edhe pjesë të tjera të lëkurës.

Përveç efekteve të dukshme të lupusit sistemik, sëmundja mund të infektojë ose dëmtojë nyjet, muskujt dhe indin lidhës brënda lëkurës dhe membranat që rrethojnë mushkëritë, zemrën, veshkat dhe trurin. Mund të shkaktojë sëmundje të veshkave. Përfshirja e trurit është e rrallë, por për disa, lupus mund të shkaktojë konfuzion, depresion dhe paralizë.

Enët e gjakut sulmohen nga lupusi sistemik. Kjo mund të shkaktojë plagë në lëkurë, veçanërisht në  gishtat. Disa pacientë me lupus zhvillojnë sindromën Raynaud, e cila mban enët e vogla të gjakut në tkurrjen e lëkurës, duke parandaluar që gjaku të arrijë duart dhe këmbët. Shumica e sulmeve zgjasin vetëm disa minuta, mund të jenë të dhimbshme dhe shpesh i kthejnë duart dhe këmbët të bardha ose kaltëroshe. Pacientët me Lupus me sindromën Raynaud duhet të mbajnë duart e tyre të ngrohta me doreza në motin e ftohtë.

Shkaqet e Lupusit

Asnjë faktor i vetëm që shkakton lupus nuk dihet. Hulumtimet sugjerojnë që një kombinim i faktorëve gjenetikë, hormonalë, mjedisorë dhe sistemit imunitar mund të jetë shkaku. Faktorët e mjedisit, duke filluar nga infeksionet virale dhe bakteriale deri tek stresi i rëndë emocional ose ekspozimi i tepërt në rrezet e diellit, mund të luajë  rol në provokimin ose nxitjen e sëmundjes. Disa ilaçe, të tilla si hidralzina e presionit të gjakut,  mund të shkaktojnë simptoma të ngjashme me lupusin. Nivelet e larta të estrogjenit nga shtatzënia mund të përkeqësojnë lupusin.

Meqenëse secili person ka lupus të ndryshëm, trajtimi duhet sa më i përshtatshëm për pacientin. Në përgjithësi, mjekët mund të përshkruajnë ilaçe për të lehtësuar simptomat, parandalimin e acarimeve dhe minimizimin e dëmtimit të organeve.  Ilaçet anti-inflamatore si aspirina, acetaminofeni, ibuprofeni dhe natriumi e naprokseni rekomandohen për lehtësimin e dhimbjeve dhe etheve. Kortikosteroidet  të tilla si prednizoni mund të jepen për të zvogëluar dhimbjen dhe për të zvogëluar ënjtjen e inflamacioneve në trup. Mund të jepen trajtime për të qetësuar sistemin imunitar dhe për të minimizuar sasinë e lupusit në trup. Sidoqoftë njerëzit që marrin immune supresantë duhet të monitorohen nga afër sepse këto ilaçe zvogëlojnë aftësinë e trupit për të luftuar infeksionet.

Pacientët me Lupus në rrezik të mpiksjes së gjakut mund t’u jepen aspirinë me dozë të ulët, ose heparinë. Belimumab (Benlysta) është ilaçi i parë i aprovuar nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave e SHBA (FDA) për trajtimin e pacientëve me lupus.

 

Trajtimi

Merren çdo ditë 2 gota lëng karrote i shtrydhur. Meret majdanoz 20-30 gr dhe 500 ml ujë, majdanozi të zihet dhe pasi ftohet të lahet pjesa e lupusit me të 2-3 herë në ditë deri sa sëmundja të largohet. Kjo kurë është marë nga mjeku alternative Ferdinand Mazreku.

Author

Share