Dhimbje në krah dhe këmbë, cilat janë shkaqet

Author

Categories

Share

Shkaqet e krahëve dhe këmbëve zakonisht nuk janë serioze. Problemi lind kur këmbët dhe duart shpesh vuajnë, dhe shfaqen sëmundje të tjera shqetësuese. Vuajtja e duarve dhe gishtërinjve është një simptomë e sindromës së tunelit të kyçit të dorës. Mund të paralajmërojnë zhvillimin e venave me variçe në këmbë. Gjymtyrët vuajnë nga shtylla kurrizore, e cila zakonisht shoqërohet me dhimbje të forta.

Pse vuajnë krahët dhe këmbët

Dhimbja e duarve dhe këmbëve zakonisht shkaktohet nga një acarim, presion ose dëmtim i nervave në gjymtyrë. Dhimbjet e këmbëve  janë rezultat i uljes për një kohë të gjatë në një pozicion, e cila rezulton në ngjeshje të nervave dhe enëve, ulje të rrjedhës së gjakut në këmbë dhe acarim të nervave.  Zakonisht ndryshimi i pozicionit ndihmon dhe simptomat e vazhdueshme të zhduken. Dhimbja e duarve zakonisht shoqërohet me punë afatgjata, të tilla si shtypja, puna në kopsht, qepja. Një mënyrë jetese e ulur dhe mungesa e aktivitetit fizik  kontribuojnë në dhimbjet e shpeshta të krahëve dhe këmbëve.

Edhe pse shkaqet e dhimbjeve së gjymtyrëve janë zakonisht prozaike, ndodh që ky lloj i shqetësimit të jetë një simptomë e një gjëndjeje më serioze. Kur krahët dhe këmbët dhembin, kjo ndjenjë nuk zhduket pas ndryshimit të pozicionit, shpesh shfaqet dhe bashkëjeton me simptoma të tjera shqetësuese, mund të dyshoni për patologji brënda sistemit muskuloskeletor, sistemit nervor ose sistemit të qarkullimit të gjakut.

 

Dhimbjet në krahë dhe këmbë  që vijn nga gjunjët dhe nga shtylla kurrizore

Sëmundjet e shtyllës kurrizore janë sëmundje shumë të zakonshme që prekin grupet e moshës  gjithnjë e më të reja. Arsyeja është një mënyrë jetese e ulur, mungesa e aktivitetit fizik, mbipesha. Më shpesh ka të bëjë me rajonin e qafës së mitrës dhe mesit. Në rrjedhën e sëmundjes, ndryshimet degjenerative të shtyllës kurrizore ose të ashtuquajturat hernia e pulpos së bërthamës, një strukturë e vendosur midis vertebrave. Këto patologji  shkaktojnë presion mbi nervat që dalin nga palca kurrizore e më pas vrapojnë drejt krahëve dhe këmbëve. Presioni ndaj nervave shkakton inflamacion dhe dhimbje. Dhimbjet e shpinës intensifikohen kur lëvizin, përkulen poshtë, shoqërohen me rritje të tensionit të muskujve paravertebral. Mund të jenë shumë të forta e të shkaktojnë imobilizim të pacientit. Presioni ndaj nervave manifestohet  si dhimbje e krahëve dhe këmbëve.  Në rastin kur nervi i gjymtyrëve të djathta është i ngjeshur, dora e djathtë  vuan, kur nervi i majtë është i ngjeshur, dora e majtë vuan. Kompresimi shumë i fortë i nervave nganjëherë çon në simptoma serioze. Pacienti rrezikon të humbasë ndjesinë në gjymtyrë dhe paralizën e muskujve që çon në humbjen e funksionit motorik.

Dhimbja e duarve dhe gishtërinjve,  simptomë e problemeve neurologjike

Dhimbja e duarve dhe gishtërinjve mund të shkaktojë sindromën e tunelit të kyçit të dorës, i cili është një sërë simptomash të shkaktuara nga presioni mbi nervin mesatar në tunelin karpal. Ky nerv internon gishtin e madh, gishtin tregues, gishtin e mesëm dhe gjysmën e gishtit unazor. Simptomat e kompresimit nervor përfshijnë dhimbjen e vazhdueshme dhe dobësinë e muskujve në dorë dhe gishta, kapje të vështirë të objekteve dhe kryerjen e aktiviteteve të caktuara, p.sh., qepja, shtypja, luajtja e kitarës. Një tipar karakteristik është dhimbja e duarve gjatë natës, pacienti shpesh ka dhimbje të forta në duar dhe gishta. Shkaqe të tjera të dhimbjes së krahut dhe këmbëve përfshijnë sklerozë të shumëfishtë. Kjo është një sëmundje kronike, autoimune në të cilën qelizat e sistemit imunitar shkatërrojnë qelizat e trurit. Ka shumë simptoma neurologjike që mund të shihen në sklerozë të shumëfishtë. Simptoma e parë është zakonisht e ashtuquajtura neuriti optik retrobulbar, i cili është një pararojë e sklerozës së shumëfishtë. Simptoma të tjera që përfshijnë ndjesinë e krahëve dhe këmbëve, është hiperalgjezia e lëkurës, dobësia e muskujve, marramendje dhe paraliza motorike e grupeve të ndryshme të muskujve. Dhimbjet e duarve dhe  këmbëve mund të jenë edhe simptomë e migrenës.

Dora e majtë dhe e djathtë  dhe gishtërinjtë

Mpirja dhe dhimbja e dorës së majtë e të djthtë mund të jenë një nga shenjat e një sulmi në zemër. Ndjenja e dhimbjes rrezaton tek shpatullat dhe gishtat. Simptoma të infarktit të miokardit shfaqen me dhimbje pas sternumit dhe shtrëngim, gulçim, palpitacione, dhimbje në nofull, e shpatull. Tingëllimi në këmbë nga gjunjët poshtë janë simptoma të zakonshme të insuficencës venoze dhe venave variçe. Sëmundja zakonisht zhvillohet tek gratë, tendenca për venat me variçe është e trashëgueshme. Zhvillimi i venave me variçe shkaktohet nga një stil jetese i ulur, mbipesha si dhe nga puna e zgjatur në këmbë. Simptomat përfshijnë dhimbje dhe shqetësim, ënjtje të ekstremiteteve të poshtme. Gishtat e këmbëve mund të jenë një element kryesor i aterosklerozës së ekstremiteteve të poshtme. Në rrjedhën e saj, pllakat aterosklerotike ngushtojnë ndjeshëm arteriet, duke shkaktuar kufizimin e furnizimit me gjak tek këmbët dhe isheminë e tyre. Sa më e shkurtër të jetë kufizimi i gjakut në këmbë aq më e madhe është shkalla e aterosklerozës. Ateroskleroza e patrajtuar e ekstremiteteve të poshtme zakonisht çon në zhvillimin e ndryshimeve ishemike rrallimin e lëkurës në këmbë, tretje e muskujve, si dhe ulçera.

Dhimbje krahu dhe këmbe, dobësi dhimbje koke dhe marramendje

Mungesa e vitaminës B12 është një gjëndje e zakonshme. Kjo vitaminë ka funksion në funksionimin e duhur të qelizave nervore e në prodhimin e qelizave të kuqe të gjakut. Simptomat përfshijnë dobësi, zbehjen e lëkurës për shkak të anemisë, ndjesinë e prekjes, temperaturë, dridhje, çrregullimin e bilancit, dhimbje në krahë, dhimbje në këmbë, dhimbje në gishtat e këmbëve,e dëmtim të kujtesës. Dhimbja dhe parehatia në gjymtyrë mund të jetë simptomë e mungesës së elektrolitit dhe dehidrimit në mot të nxehtë, gjatë një ushtrimi të lartë fizik. Përveç mpirjes së krahëve dhe këmbëve, shfaqen njolla të errëta në sy, marramendje e dhimbje koke, zbehje dhe humbje të vetëdijes.

 

 Trajtimi bimor

Vaji i karrotës është një trajtim shumë i efektshëm në dhimbjet e gjymtyrëve. Konsumojeni vajin e karrotës çdo ditë për një muaj rresht nga 2 lugë kafeje para ushqimit, dhe mjalti të bëhet pjesë e pa’ndashme.

Author

Share