Encefalopatia hepatike  shkaqet, simptomat, trajtimi

Author

Categories

Share

Encefalopatia hepatike është një sëmundje neurologjike që lind nga sëmundja e mëlçisë. Shkaku është më shpesh dështimi i mëlçisë ose cirroza që çon në pastrimin e pahijshëm të trupit të toksinave dhe metabolitëve. Neurotoksinat shkaktojnë simptoma neurologjike të sëmundjes, si psh depresioni, pareza e gjymtyrëve, problemet me kujtesën. Prognoza varet nga shkalla e sëmundjes.

Çfarë është encefalopatia hepatike

Encefalopatia hepatike është një ndërlikim serioz i sëmundjes së mëlçisë, si rezultat i helmimit nga toksina, përveç simptomave somatike, ka edhe sëmundje neurologjike. Më shpesh është rezultat i cirrozës së mëlçisë. Mëlçia është organ shumë i rëndësishëm multifunksional, i përbërë nga dy lobe, të vendosura intraperitoneal. Është pjesë e sistemit të tretjes. Është përgjegjëse për shumë funksione, duke përfshirë, sintezën e faktorëve të koagulimit të gjakut, prodhimin  biliar, prodhimin dhe sintezën e enzimave, neutralizon toksinat, shndërron amoniakun toksik në ure dhe prodhon nxehtësi. Encefalopatia hepatike ndodh si rezultat i mosfunksionimit të duhur të mëlçisë, ka probleme me funksionimin e sistemit nervor. Shkaku më i zakonshëm i kësaj gjëndjeje është grumbullimi i madh i toksinave në trup, të cilat nuk mund të hiqen nga mëlçia, sepse nuk funksionon si duhet.

Encefalopatia hepatike dhe shkaqet

Problemet e mëlçisë që rezultojnë në ndërprerje të organeve mund të ndodhin, nga

-Disa Medikamente

-Hemorragjia gastrointestinale

-Hepatiti viral

-Infeksionet

 

Substancat toksike (të ashtuquajturat neurotoksina  fenole, amoniak, mangan ose acide yndyrore),

Ceroza e mëlçisë.Toksinat që grumbullohen në trup prishin funksionimin e duhur të sistemit nervor. Ata janë të ashtuquajturat neurotoksinat (fenolet, amoniaku, mangani dhe acidet yndyrore). Disa lloje klinike të encefalopatisë hepatike mund të dallohen, në varësi të dinamikës dhe përfshirjes së mekanizmave të ndryshëm si:

-Dëmtimi i qelizave të mëlçisë (hepatocitet) dhe mungesa metabolike që rezulton.

-Dëmtimi i funksioneve të detoksifikimit

-Depërtimi i produkteve të tretjes në zorrë përmes qarkullimit të kolateralit deri tek cirroza e mëlçisë.

Klinikisht dallohet

Encefalopati e kthyeshme, ose encefalopati e përsëritur,

Encefalopati progresive kronike, e cila në fund të fundit mund të çojë në gjendje kome të pakthyeshme të hepatikut,

Nekroza Fulminante hepatike (simptomat cerebrale rriten me shpejtësi dhe përbëjnë pamjen e komës akute hepatike).

Encefalopatia e përsëritur në cirrozën e mëlçisë

Encefalopatia e përsëritur është karakteristikë e cirrozës së mëlçisë. Qarkullimi kolateral ndodh kur gjaku i mbledhur nga trakti gastrointestinal anashkalon mëlçinë dhe depërton në qarkullimin e përgjithshëm. Simptomat shqetësuese neurologjike të encefalopatisë shoqërohen me depërtimin në rrjedhën e gjakut dhe trurin e shumë substancave të ndryshme të dëmshme dhe toksike, përfshirë fenolet, amoniakun dhe neurotransmetuesit. Zbulimi i tyre ndodh si rezultat i veprimit të një game të gjerë faktorësh nga shqetësimet e elektrolitit, konsumimi i ilaçeve të caktuara, infeksionet, gjakderdhja gastrointestinale deri tek kapsllëku ose dështimi i veshkave. Çrregullimet e trurit ndodhin papritur, zgjasin për disa kohë. Ekzistojnë shqetësime të vetëdijes nga delikate në simptoma shumë të forta. Këto simptoma të encefalopatisë janë zakonisht të kthyeshme. Fillimisht  ato mund të zhduken plotësisht, por  kanë tendencë të konvertohen. Ndërsa sëmundja themelore zhvillohet (cirroza), encefalopatia e përsëritur shpesh identifikohet me encefalopati kronike progresive.

Encefalopatia kronike hepatike  shkalla dhe simptoma neurologjike

Encefalopatia kronike hepatike karakterizohet nga një rritje graduale e simptomave neurologjike të dinamikës së ndryshme, në varësi të llojit dhe rrjedhës së sëmundjes. Fazat (shkallët) vijuese klinike të encefalopatisë hepatike progresive mund të dallohen:

-E lehtë, ngushtimi i vetëdijes, euforia ose depresioni, ulja e vëmendjes, ngadalësimi në kryerjen e detyrave mendore, nervozizmi, kthimi i ritmit të gjumit dhe zgjimi.

– Përgjumje, humbje e konsiderueshme e aftësisë intelektuale, sjellje anormale, çorganizim periodik, çrregullime të kontrollit të sfinkterit.

– Përgjumje, pa’aftësi për të kryer ndonjë detyrë mendore, humbje e konsiderueshme të kujtesës, kontakt verbal i pamundur.

-Gjëndje kome me reagim të ruajtur ndaj dhimbjes. Duhet të theksohet se në këtë lloj të encefalopatisë hepatike, rimorkiot cerebrale mund të ndodhin me çrregullime të shtyllës kurrizore (parezë spastike të gjymtyrëve të poshtme). Në faza më të përparuara dhe nganjëherë edhe mjaft të hershme, zbulohen ndryshime të prekshme në rezonancën magnetike.

 Encefalopati akute hepatike në dështimin akut të mëlçisë

Encefalopatia akute hepatike ndodh në dështim akut të mëlçisë, e cila më së shpeshti është rezultat i inflamacionit viral ose rezultat i dëmtimit toksik (paracetamoli, tetraciklina etj). Në këtë rast, simptomat neurologjike rriten shumë shpejt. Ekzistojnë shqetësime të vetëdijes, konvulsione dhe ngurtësi cerebrale. Studimet kanë treguar se përqendrimi i amoniakut  është rritur, por jo në mënyrë të konsiderueshme. Me ndihmën e tomografisë së llogaritur, edema cerebrale është e dukshme. Procedura e vetme për shpëtimin e jetës mund të jetë transplanti i mëlçisë.

Sindromi Reye

Ky sindrom godet fëmijët më të vegjël se 15 vjeç. Zakonisht fillon rreth një jave pasi të infektohen me ndonjë infeksion viral, të tilla si gripi, ftohja. Mjekët ende nuk janë të sigurtë saktësisht se çfarë shkakton sindromi Reye, por studimet tregojnë se duke i dhënë fëmijës aspirin për ta trajtuar një sëmundje, ju mund t’ia shkaktoni atë. Fëmijëve të cilëve ju zhvillohet sindromi Reye, zakonisht bëhen më mirë pas një infeksioni viral të zakonshëm. Pastaj atyre papritmas iu përkeqësohet gjëndja shëndetësore, me të vjella të përsëritura si dhe mund të bëhen apatik apo të përgjumur. Brënda orëve, disa fëmijë bëhen nervozë, të hutuar dhe të papërgjegjshëm. Nëse gjëndja përkeqësohet, ajo mund të shkaktojë gjëndje kome të thellë. Sindromi Reye, edhe pse mund të prekë çdo organ në trup, më e dëmshme është për trurin dhe mëlçinë. Me trajtimin e mëhershëm ekziston një mundësi e shkëkqyer për shërim. Në spital, mjekët mund të përgjigjen shpejtë për ndonjë emergjencë mjekësore që mund të ketë. Gjithashtu mund të zvogëlojë ënjtjen në tru, duke ulur rrezikun për dëmtim të përhershëm të trurit.

Parandalimi i sindromit Reye

Fatmirësisht, mund ta ndihmoni fëmijën nga marrja e aspirins. Që nga paralajmërimi i prindërve për ti mbrojtur fëmijët e tyre nga dhënja e aspirinës, numri i rasteve me sindromën Reye ka rënë drastikisht. Produktet që përmbajnë aspirinë janë:

Acetylsalicylate
Acidi acetylsalicilik
Salicilatoksid salicili

5 shkallë të encefalopatisë hepatike me steatozë

Sindroma e Reye është e ndarë në pesë faza dhe paraprihet nga infeksione të traktit të sipërm respirator. Këto simptoma ndodhin në 60-80%.

Faza I – karakterizohet nga një fillim i papritur i të vjellave të vazhdueshme, fëmija bëhet i përgjumur, por encefalopatia e mëlçisë në fazën e hershme është e kthyeshme.

Faza 2 – ankthi konfuzioni dhe simptomat vërehen në formën e rritjes së rrahjeve të zemrës.

Faza 3 – brënda 2-3 ditëve, një gjendje kome zhvillohet me edemë të diskut optik, por pa simptoma fokale.

Faza 4 – përfshihen çrregullimet cerebrale dhe respiratore.

Faza 5 – koma, e cila shoqërohet  me një rënie të tonit të muskujve kur përgjigjen ndaj stimujve të dhimbjes.

 

Vdekshmëria në encefalopatinë hepatike me steatozë është rreth 30%. Ekzistojnë disa faktorë që janë të ashtuquajturat faktorët jo të mire prognostikë dhe ato përfshijnë, moshën deri në 2 vjeç, ure të lartë të gjakut dhe kreatininës dhe evolucion shumë të shpejtë të simptomave nga të vjellat në koma. Ky sindromë karakterizohet nga pasoja kronike si çrregullime në sjellje, ankth, agresion, ankth, vështirësi në kujtesë. Ata mund të zbulohen vetëm në testet neurologjike.

A është encefalopatia hepatike e shërueshme

Nuk ka asnjë ilaç të vetëm për encefalopatinë hepatike. Për këtë qëllim  përdoren antibiotikë (antibakterialë) dhe një dietë e veçantë e mëlçisë (shumë e ulët në proteina ose plotësisht pa proteina). Për të zvogëluar edemën cerebrale dhe gjakderdhjen gastrointestinale, janë dhënë masa të përshtatshme farmakologjike në lidhje me gjëndjen aktuale të pacientit. Përdorimi i ilaçeve hepatoprotektive (që kanë efekte në përmirësimin e efikasitetit të hepatociteve të dëmtuara) nuk ka ndonjë efekt domethënës në pacientët me encefalopati hepatike kronike ose akute. Aktualisht  janë duke u zhvilluar hulumtime mbi rolin pozitiv të fosfolipideve në morfologjinë e hepatociteve. Mëlçia është organ shumë i rëndësishëm që rigjenerohet shumë shpejt. Parandalimi i sëmundjes së mëlçisë përfshin jo vetëm përdorimin e një diete të duhur, por mbi të gjitha shmangien e të gjithë faktorëve që mund të dëmtojnë parenkimën e mëlçisë, si shumë toksike (p.sh. alkooli), ashtu edhe viruset infektive.

Dieta për problemet e mëlçisë, çfarë të konsumoni dhe çfarë të shmangni

Për ta ndihmuar trupin të rigjenerojë qelizat e mëlçisë  ia vlen të ndiqni disa rregulla të thjeshta:

Konsumoni disa vakte të vogla në ditë në intervale të rregullta, konsumoni vaktin e fundit të lehtë 2-3 orë para gjumit.

-Kufizoni konsumin e yndyrave shtazore siç janë sallamrat yndyrorë dhe mishi apo djathi kackavall.

-Siguroni sasinë e duhur të proteinave me menunë

-Rrisni pjesën e perimeve në menu, shtojini ato në çdo vakt

-Përjashtoni ëmbëlsirat dhe produktet e përpunuara të tilla si ushqimi i shpejtë nga menuja

-Konsumoni minimumi 2 litër lëng çdo ditë (çajra jeshil dhe të tjerë, ujë mineral, lëngje perimesh)

-Përjashtoni çdo stimulues, veçanërisht alkoolin.

 

 

Author

Share