Lodhje e vazhdueshme dhe përgjumje

Author

Categories

Share

Ndjenja e lodhjes dhe përgjumjes së vazhdueshme është më së shpeshti rezultat i stresit dhe punës së tepërt. Ndonjëherë lodhja është një nga simptomat e sëmundjeve, shpesh ato që zhvillohen në mënyrë kronike. Një nga shkaqet e lodhjes së shpeshtë është sindroma e lodhjes kronike pak e njohur. Sëmundjet që mund të shkaktojnë lodhje të vazhdueshme janë diabeti, hipotiroidizmi, sëmundjet e veshkave dhe mëlçisë. Lodhja është edhe simptomë e menopauzës.

Çfarë është lodhja dhe kur ndodh më shpesh

Lodhja është një gjëndje mjekësore që mund ose nuk mund të tregojë zhvillimin e një sëmundjeje. Dallojmë ndërmjet lodhjes fizike dhe mendore, megjithëse në shumë raste të dy llojet e lodhjes shfaqen njëkohësisht. Vëmendja duhet t’i kushtohet veçanërisht kur ndjenja e lodhjes shpesh përsëritet, është kronike, e bezdisshme, ndikon drejtpërdrejt në uljen e aktivitetit fizik të përditshëm dhe dobëson aftësitë perceptuese, përkeqëson përqëndrimin dhe kujtesën. Ndjenja e lodhur shpesh shoqërohet me përgjumje gjatë ditës. Lodhja kronike, e shpeshtë është problem që mund të prek njerëzit e të gjitha moshave, pavarësisht nga gjinia ose profesioni. Përkundër  faktit që e takojmë kaq shpesh, zakonisht nuk i kushtojmë shumë vëmendje, thjesht i shpërfillim. Lodhja në shumicën dërmuese të rasteve është manifestim i kushteve si, puna e tepruar, natë pa gjumë, nevoja për të punuar për një kohë të gjatë pa pushim, tension i fortë mendor dhe stres kronik. Lodhja zakonisht nuk tregon zhvillimin e sëmundjes dhe nuk është simptomë e saj, por kur ndodh shpesh atëherë duhet të bëjmë kontrolletek mjeku dhe analiza mjeksore.

Sindromi i Lodhjes Kronike

Kjo sëmundje më shpesh prek njerëz të rinj, ambiciozë dhe profesionalisht aktivë, shumë më shpesh gratë. Mund të shfaqet edhe tek të moshuarit që janë joaktivë. Përveç lodhjes së vazhdueshme, kjo sindromë ka edhe çrregullime të vëmendjes dhe përqendrimit, probleme të kujtesës, dhimbje koke dhe vështirësi në gjumë.

 

Cilat sëmundje shkaktojnë lodhje dhe përgjumje të vazhdueshme

Lodhja dhe përgjumja janë simptoma jo specifike që mund të ndodhin tek një pacient gjatë shumë sëmundjeve të ndryshme. Ato janë relativisht të zakonshme në sëmundjet endokrine siç janë, për shembull, sëmundja e tiroides (kryesisht hipotiroidizmi, por lodhja shihet edhe në hipertiroidizëm) dhe diabeti. Në rastin e hipotiroidizmit, përveç lodhjes së vazhdueshme, pacientët ankohen, ndër të tjera, për rritjen e peshës. Lëkurë të thatë, flokë të brishtë, çrregullime menstruale, kapsllëku. Sidoqoftë në hipertiroidizëm, pacientët raportojnë një ndjenjë të vazhdueshme të ngrohtësisë, humbjes së peshës, diaresë, vështirësive në gjumë, ankth të vazhdueshëm. Nëse dyshoni se keni sëmundje tiroide apo diabet, do të duhet të konsultoheni me një mjek specialist në fushën e endokrinologjisë dhe të kryeni teste të përshtatshme hormonale, e më pas, në varësi të rezultateve të tyre, të zbatoni trajtimin e duhur. Nga ana tjetër, diabeti mund të shkaktojë një rënie të sheqerit në gjak, të ashtuquajturat hipoglicemia. Simptomat e saj përfshijnë përgjumje, lodhje, mungesë përqëndrimi, palpitacione. Shpesh, nivelet shumë të ulëta të glukozës në gjak që kërcënojnë tashmë shëndetin dhe madje jetën i ngjajnë simptomave të dehjes. Edhe sheqeri i lartë në gjak, i njohur gjithashtu si hiperglicemia, gjithashtu çon në simptoma neurologjike, duke shkaktuar lodhje, përgjumje, dhimbje koke dhe probleme me përqëndrimin.

lodhje në sëmundjet e mëlçisë dhe veshkave

Lodhja relativisht shpesh shoqëron pacientët me probleme të ndryshme të mëlçisë. Kjo simptomë mund të shfaq e dëmtim të mëlçisë.  Shkaku më i zakonshëm i lodhjes në sëmundjen e mëlçisë është hepatiti viral. Në rrjedhën e kësaj sëmundjeje, përveç lodhjes, ekzistojnë edhe simptoma të tjera jospecifike si dobësia, mungesa e oreksit, ndjenja e plotësisë, humbja e peshës, nauzeja e të vjellat. Mund të ketë edhe  gjëndje të ethshme, dhimbje muskulore, zverdhje të lëkurës dhe mukozës (verdhëza), por edhe zmadhim të mëlçisë. Cirroza është tjetër sëmundje e mëlçisë që shkakton lodhje. Ndjenja e lodhjes së vazhdueshme dhe përgjumje mund të shoqërojë sëmundjen e veshkave.  Ky organ është përgjegjës për pastrimin e trupit nga mbeturinat. Dështimi i veshkave mund të çojë në një numër të çrregullimeve të rënda metabolike, si dhe ato të lehta për tu vëzhguar për pacientin, siç janë ndryshimet e lëkurës, ndryshimet në ngjyrën e urinës, dhimbjet e kokës, si dhe ndjenja e lodhjes dhe përgjumjes së vazhdueshme.

Anemia dhe lodhja

Lodhja dhe dobësia si dhe përgjumja janë simptoma tipike të anemisë.  Anemia më e zakonshme është shkaktuar nga mungesa e hekurit, shkaku kryesor i saj është humbja e këtij elementi me gjak, por edhe marrja e pamjaftueshme e tij në lidhje me nevojat e trupit tonë. Në anemi, hemoglobina dhe eritrocitet ulen, që rezulton në furnizim më të dobët të oksigjenit në trup. Simptoma të tjera që shihen gjatë rrjedhës së anemisë janë, zbehja e lëkurës dhe mukozës (ose ngjyra e tyre pak e verdhë), çarje të dhimbshme në qoshet e gojës, përgjumje, brishtësia e flokëve dhe thonjve, ulja e tolerancës së ushtrimeve fizike, përgjumja dhe shtimi i nevojës për pushim. Nëse kemi vërejtur ndonjë simptomë të anemisë, duhet të kontaktojmë mjekun për të konfirmuar këtë diagnozë dhe për të zbatuar trajtimin e duhur. Vlen të përmendet se simptomat e anemisë mund të zhvillohen tek  gratë që kanë periudha të rënda. Nëse PMS, ose sindroma paramestruale, është e mbivendosur mbi të, lodhja e vazhdueshme dhe përgjumja mund të jenë jashtëzakonisht të mundimshme.

Lodhja gjatë menopauzës

Vlen të përmendet një gjendje fiziologjike, e cila si rezultat i luhatjeve hormonale është shkaku i shumë sëmundjeve të ndryshme në trupin e femrës. Po flasim për menopauzën, e cila shoqërohet me të ashtuquajturat simptoma aksidentesh. Këto simptoma vijnë nga e ashtuquajtura zhdukje e vezores, pasojat e saj janë luhatje hormonale, dhe mungesa e estrogjenit është përgjegjëse për shumicën e simptomave të pakëndshme të menopauzës.

 

Author

Share