Dhimbja e mesit (Lumbago) simptomat dhe kura bimore

Author

Categories

Share

Lumbago, ose  dhimbja e mesit është një dhimbje e papritur, veçanërisht në rajonin e mesit. Kjo dhimbje shoqërohet me një tkurrje të pakëndshme të dhimbshme ose ngërç të muskujve rreth shpinës. Sidoqoftë është një koncept mjaft i përgjithshëm, sepse vetë lumbago, është dhimbje e fortë e papritur, veçanërisht në pjesën e poshtme të shpinës, mund të bazohet në shumë shkaqe të ndryshme. Dhimbja e shpinës mund të ketë shumë arsye të ndryshme, shpesh me shpinë dhe faktorë të palidhur (p.sh. gurë në veshka, etj.) Lumbago mund të ndodh pothuajse në çdo moshë  dhe është duke u bërë më e zakonshme në mesin e shumë të rinjve. Problemi është i ndryshëm kur gjithçka ndërlikohet në pleqëri. Dhimbja mund të jetë e butë ose e fortë, akute (d.m.th. fillimi i shpejtë dhe zgjidhja graduale pas pushimit) ose kronike (që zgjat më shumë se 3 muaj), e kufizuar në pjesën e poshtme të shpinës. Mund të shkaktohet nga shumë probleme të tilla si muskujt e tensionuar ose ligamentet, ushqyerja e ligamenteve, ngjeshja e nervit shiatik, sëmundja vertebrale (spondiloza), bllokimi vertebral ose qëndrimi skoliotik etj.

Dhimbja shkaktohet më së shpeshti nga lakimi, ngritja ose ndonjë lëvizje e gabuar, e pakontrolluar, ku prapa shpinës është i mbingarkuar dhe palca kurrizore e cila mbron ligamentet dhe muskujt rreth shpinës. Dhimbja mund të shfaqet me ftohje ose stres të papritur të fortë. Personi përjeton dhimbje të papritura të forta e zakonisht qëndron nga ai pozicion dhe është i lidhur në shtrat. Me çdo lëvizje, dhimbja ka tendencë të rritet. Nga pikëpamja e simptomave që pasojnë, jemi në gjendje të dallojmë nëse bëhet fjalë vetëm për ligamente dhe muskuj të kontraktuar ose dhimbje të nervit shiatik (gereros), apo diçka serioze siç është zgjatja e diskut intervertebral  etj.

Çfarë  shkakton lumbago

Arsyeja e vërtetë për lumbago është shpesh shumë e vështirë për tu zbuluar. Zakonisht, kjo lloj dhimbjeje në shpinë shkaktohet nga mbingarkesa e palcës kurrizore. Kjo është arsyeja pse është mjaft e zakonshme për të rinjtë që kanë një punë fizikisht të ngarkuar. Ekzistojnë shumë situata të mundshme që mund të ndodhin, pacienti bën një lëvizje të gabuar, zakonisht një kombinim të një përkulje me një rotacion, ngre diçka, ulet në pozicjon të gabuar për një kohë të gjatë, ose presioni i njëanshëm është i aplikuar në shpinë. Faktorët psikologjikë si stresi, mbingarkesa, depresioni, frika dhe emocionet, të gjitha mund të luajnë rol kryesor.  Një shkak i zakonshëm ose një faktor i kombinuar është degjenerimi ose ngushtimi i kanaleve kurrizore.

Cilat janë shkaqet e mundshme individuale që çojnë në dhimbje mesi

– Qëndrimi i dobët

– Hipermobiliteti

– Stereotipe të përgjithshme të lëvizjes së gabuar, ngritje të sendeve me ngarkesë

– Ushtrime ose mbingarkesë pune të muskujve dhe ligamenteve  të përsëritura, dhimbje të shpinës dhe bllokime të mundshme të saj.

– Mungesa e lëvizjes

– Stresi, depresioni, problemet në rritje të shëndetit mendor dhe zemërimi

– Obeziteti dhe mungesa e aktivitetit aerobik

– Osteoporoza

– Osteoartriti ose spondiloza, degjenerimi i rruazave kurrizore

– Artriti reumatoid

– Kompresimi i nervit kurrizor (stenoza kurrizore)

– Rritje e tensionit të muskujve

– Prolapsi i diskut intervertebral

Si ta parandaloni

Në radhë të parë, është e rëndësishme që të keni trajtim të duhur. Duhet të theksohet se pjesa dërrmuese e njerëzve lindin me shpinë të shëndetshme dhe nëse ka probleme, shumica e stilit të jetës përbën rrezikun. Parandalimi është shumë i rëndësishëm dhe për fat të keq nënvlerësohet. Fatkeqësisht, shumica e tyre fillojnë të perceptojnë gjithçka seriozisht vetëm kur ndodh  problem, por zakonisht kjo shkakton dëme të konsiderueshme fizike ose situata është problematike. Edhe kur nuk kemi problem me mesin duhet që të bëjmë të paktën 15 minuta çdo ditë ushtrime për të mbajtur trupin në tërësi të shëndetshëm.

 

Trajtime bimore me vajin e ullirit dhe limon

Vaji i ullirit është shumë efikas në shëndetin në tërësi, sidomos për dhimbjet e mesit ai ka efekt shumë të fortë kur bashkohet edhe me limonin. 1 filxhan vaj ulliri me 1 lugë gjelle lëng limoni i shtrydhur përzohen dhe konsumohet esëll në mëngjes 1 lugë çaji. Pjesa tjetër bëhet masazh tek pjesa e mesit 2-3 herë në ditë.

Author

Share