Simptoma tek këmbët tregojn sëmundjet që vijn nga diabeti dhe zemra

Author

Categories

Share

Fatkeqësisht, një numër i ndërlikimeve mjekësore janë reflektuar edhe në këmbë. Një numër sëmundjesh kërcënojnë këmbët. Ato manifestohen me dhimbje, ënjtje dhe ndryshime të ndjeshmërisë. Problemet e herëpas’hershme mund të jenë të lidhura me lodhjen, por kur ato përsëriten, është problem serjoz i shëndetit.

 

Veshkat dhe zemra janë përgjegjëse për ënjtje

Një nga sëmundjet më të zakonshme është ënjtja. Ajo shpesh shoqërohet me lodhje rutinore ose medikamente për presionin e lartë të gjakut, por  mund të tregojë edhe dëmtim të veshkave. Funksioni i dobët i tyre çon në mbajtjen e lëngjeve,  jo vetëm në këmbë por veçanërisht në kyçin e këmbëve, por edhe në duar ose në fytyrë. Një sëmundje tjetër shumë e rëndë që raportohet në këmbë të fryrë është dështimi i zemrës.

Ndjesi të rënda tek këmbët

A ka një ndjenjë të përsëritur të këmbëve të rënda, apo kruajtje ose ndjenjë të nxehtësisë që përkeqësohet në mbrëmje. Atëherë bëhet fjalë për insuficiencë venoze kronike, e cila është me zhvillim të venave variçe. Trashëgimia, por edhe qëndrimi i gjatë, mbipesha ose ndryshimet hormonale luajnë rol kryesor. Por edhe sëmundja e diabetit shkakton probleme tek këmbët.

Dhimbje të forta kur ecni

Nëse këmba dhemb kur lëviz aq shumë sa duhet të ndaleni e të prisni lehtësim atëherë ‘zgjohuni’ sepse  këto probleme shoqërohen me sëmundje ishemike të ekstremiteteve të poshtme  arteriet janë ngushtuar për arsye të ndryshme (më shpesh për shkak të aterosklerozës) dhe nuk japin oksigjen të mjaftueshëm në muskujt dhe lëkurën. Në fillim dhemb më vonë indet pa oksigjen fillojnë të vdesin, dhe ekziston një rrezik i okluzionit arterial.

Vështirësi në lëvizje në mëngjes

Disa nyje janë lënduar, janë të fryra dhe nuk duan të punojnë. Nëse ngurtësia zgjidhet pas një stërvitjeje, mund të jetë artriti reumatoid. “Në thelb ajo është një sëmundje autoimune. Për shkak të cilësimeve të dobëta të sistemit imunitar, trupi sulmon indet e veta dhe inflamacionin e kërcit të artikulacionit e më pas mund të çojë në dëmtim të përhershëm degjenerues të përbashkët. Sa i përket gjymtyrëve të poshtme, nyja në gishtin e madh preket më shpesh, por mund të jetë edhe gjuri ose kyçi i këmbës.

Nëse çlodhja e mëngjesit nuk ju lehtëson nga dhimbja dhe bëhet më e fortë me lëvizjen, atëherë me siguri vuani edhe nga artroza. Kjo sëmundje e kyçeve manifestohet si humbje e kërcit për shkak të konsumit të saj dhe ajo dhëmb. Më të rrezikuarit janë gjunjët dhe ijet. Ndjesi shpimi gjilpërash, kruajtje, goditje dhe dhimbje në djegie, vështirësi në koordinimin e lëvizjes ose ndryshim i ndjeshmërisë ndaj prekjes janë shenjat dalluese të neuropatisë periferike që vijnë si rezultat i dëmtimit të nervit. Lista e shkaqeve të mundshme është shumë e gjerë, shpesh diabeti, konsumimi i tepërt i alkoolit, mungesa e gjatë e vitaminës B, sëmundjet e kockave, tumoret, infeksionet mononukleoza etj.

Shqetësim i padurueshëm

Pulsim ndjesi shpimi gjilpërash dhe dhimbje mund të tregojnë edhe sëmundje të tjera neurologjike siç është sindroma e këmbëve.

Dhimbjet e shpinës kalojnë tek këmbët

Këmbët mund të kenë lidhje edhe me shtyllën kurrizore, konkretisht në pjesën e poshtme. Këto janë kryesisht sindroma rrënjësore të palcës lumbare, dmth disqe të zgjatur me kompresim të nervave kurrizorë. Në varësi të vendndodhjes së nervit, dhimbja mund të qëllojë në pika të ndryshme nga kofsha në këmbë.

Author

Share