Kafeja bëhet e rrezikshme për shëndetin e të rinjve me zemër

Author

Categories

Share

Të rriturit me hipertension të butë duhet t’i kushtojnë vëmendje sasisë së kafeinës që konsumojnë, sipas studimeve kjo mund të rrisë rrezikun e ngjarjeve kardiovaskulare dhe diabetit më vonë në jetën e tyre. Kafeja është pija më e popullarizuar në botë dhe megjithëse ka qenë e lidhur me shëndetin e zemrës, në të kaluarën, ndikimi i saj potencial mbi diabetin nuk është aq i njohur.

Dr. Lucio Moito, një kardiolog në Spitalin San Daniele del Friuli në Udine, Itali, ka thënë: “Opinionet ndryshojnë në kardiovaskulare dhe metabolike, ne efekte afatgjata të konsumit te kafese në pacientët me hipertension. Studimi është projektuar për të vlerësuar nëse konsumi i kafesë nuk kishte efekt mbi rrezikun e problemeve kardiovaskulare, kjo lidhje është arritur për shkak të efektit të kafeinës mbi presionin e gjakut dhe metabolizmin e glukozës. “ Ata që metabolizojnë kafeinë më ngadalë, kanë më shumë ekspozim ndaj efekteve të dëmshme të saj në metabolizmin e glukozës. Rreziku është edhe më i madh në qoftë se ata janë mbipeshë ose të shendoshe, nëse konsumojne kafe shumë çdo ditë (2 e lart). Efekti i kafesë në para diabet varet nga sasia e marrjes së përditshme të kafesë dhe nga predispozita gjenetike e individit. Gjatë rrjedhës së më shumë se 12 viteve të studimit, gjithsej 60 pjesëmarrës përjetuan probleme kardiovaskulare, me shumicën (80%) të sulmeve në zemër.

 

 Përfundimi

Studimi tregon se konsumi i kafesë lidhet me rritjen e rrezikut të problemeve kardiovaskulare tek të rriturit me hipertension. “Kjo marrëdhënie duket të jetë  të paktën pjesërisht e shkaktuar nga efekti afatgjatë i kafesë në presionin e gjakut dhe metabolizmin e glukozës. Këta pacientë duhet të jenë të vetëdijshëm se pirja e kafese mund të rrisë rrezikun e zhvillimit të hipertensionit më të rëndë dhe diabetit më vonë në jetë dhe duhet të ruajë konsumin e kafesë në minimum.

Author

Share