Rrushi dhe vetite kuruese

Author

Categories

Share

 

Hulumtimet shkencore kanë treguar se marrja e verës së kuqe në sasi të moderuar në ditë çon në një stabilitet më të mirë të plazmës, ulje të grumbullimit të trombociteve, një ulje të kolesterolit të keq të LDL (lipoproteina me densitet të ulët) dhe një rritje përkatëse të kolesterolit të mirë HDL ( lipoproteina me densitet të lartë), falë pranisë së substancave që i përkasin polifenoleve përfshirë flavonoidet, të cilat mbrojnë nga oksidimi. Aftësia e polifenoleve për të penguar oksidimin e LDL është një funksion i përmbajtjes së tyre të katekinës, acidit galik, myricetin, kuercitinës, acidit kafeik.

Rrushi ka një veprim pozitive në manifestimet klinike dhe funksionale të sistemit venoz  në trajtimin e felebitis, në hemoragji (për vetitë astringent) dhe në çrregullime që lidhen me menopauzën. Antocianosidet, të përfshira në gjethet e hardhisë, ushtrojnë aktivitete angioprotektive, d.m.th ato ulin përshkueshmërinë e kapilarëve dhe rrisin rezistencën e tyre. Për më tepër, proanthocyanidolet gjenden në gjethe, të afta për të forcuar edhe aktivitetin angioprotektiv dhe për të promovuar uljen e presionit. Procyanidins, taninat e katekinës që gjenden në gjethe, ushtrojnë një efekt anti-mutagjenik (në lidhje me aktivitetin antioksidues), të dobishëm për parandalimin e plakjes së lëkurës dhe sëmundjeve kronike  në një mënyrë të ngjashme, procyanidinat ushtrojnë një frenim të butë enzimatik, favorizojnë funksionimin e saktë të sistemit vaskular periferik.

Vaji i farës së rrushit është i pasur me acide yndyrore të pangopura për pasojë, ajo ushtron një veprim ulës (lubrifikues) dhe ulës të kolesterolit. Vaji i farës së rrushit, i shoqëruar me anthocyanosides e gjetheve, kontribuon në veprimin vazoprotektiv, duke i dhënë elasticitet lëkurës (aftësia për të stabilizuar elastinën dhe kolagjenin).

Resveratroli është një përbërës stilbenik që gjendet veçanërisht në rrënjët e hardhisë, kjo substancë është e dobishme në parandalimin e sëmundjeve kardiovaskulare, pasi përmirëson rrjedhshmërinë e gjakut, duke zvogëluar kështu rrezikun e një grumbullimi të mundshëm të trombociteve. Resveratroli i rrushit ushtron vetitë anti-inflamatore dhe uljen e kolesterolit.

Polifenolet kontribuojnë në mbajtjen e lëkurës elastike, duke kundërshtuar degradimin e kolagjenit dhe elastinës, ato gjithashtu favorizojnë frenimin e oksidimit të LDL.

Kripërat minerale të përfshira në rrush janë të dobishme për formimin e hemoglobinës dhe për të stimuluar sekretimin e biliar, kripërat minerale veprojnë si diuretik (kalium) dhe remineralizues.

Vitaminat kanë veti antioksiduese

Falë përmbajtjes së acidit tanik dhe fenolit, i aftë të luftojë virusin e herpesit të thjeshtë (aplikimet e lëngut të rrushit në buzët e prekura nga herpesi shpejtojnë shërimin).

Rrushi i thatë

Rrushi i thatë, janë rrush të tharë nga ekspozimi në diell. Particularly është i pasur me sheqer dhe për këtë arsye shumë më shumë kalori sesa rrushi i freskët është i pasur me kalcium, hekur, fosfor, kalium dhe vitaminë A. Eshtë i dobishëm në rast të anemisë, bronkitit dhe laringjitit ( përgatitet me 2 lugë rrush të thatë për një gotë ujë dhe le të ziejë për disa minuta ). Në kuzhinë përdoret për përgatitjen e ëmbëlsirave, të tilla si ëmbëlsira, byrekë dhe biskota (ndoshta pa gluten).  Para përdorimit, rrushat duhet të zbuten në ujë të vakët, ose në verëra të fortifikuara, ose liker të holluar.

Vaji i farave të rrushit

Vaj i farave të rrushit janë farëra të vogla që përmbahen në rrush (Vitis vinifera). Nënprodukt i industrisë së verës, vaji i farës së rrushit vlerësohet si në fushat kozmetike ashtu edhe në ato dietetike. Karakteristika kryesore e tij ushqyese është e lidhur me përmbajtjen e lartë të acidit linoleik, thelbësor i acidit yndyror të serisë omega-6. Pavarësisht se është i pasur me komponime antioksiduese fenolike, vaji i farës së rrushit ndryshohet nga nxehtësia dhe duhet të përdoret mundësisht i papërpunuar.

Për të shmangur shkathtësinë e hershme, duhet të mbahet në një vend të freskët, larg burimeve të dritës dhe nxehtësisë

Karakteristikat e vajit të farës së rrushit

Karakteristikat e uljes së kolesterolit i atribuohen vajit të farës së rrushit. Në fakt acidet yndyrore omega-6 kanë rezultuar të efektshme në uljen e nivelit të kolesterolit në gjak, uljen e niveleve plazmatike të fraksioneve të mira HDL dhe LDL të këqija. Pasuria e antioksidantëve kontribuon në forcimin e vetive mbrojtëse të tij në shëndetin e sistemit kardiovaskular, me kusht që, të konsumohet në doza të vogla, të mos tejkalojë me marrjen e omega-6 të cilat, kur nuk kompensohen në mënyrë adekuate nga një dietë e pasur peshku ose burimet e tjera të omega-3, favorizojnë prodhimin e eikosanoideve jo të mira). Përmbajtja e vitaminës E është modeste kur krahasohet me atë të vajrave të tjerë bimorë. Mungesa e efektit antioksidues të kësaj vitamine, kryesisht kompensohet nga pasuria e polifenoleve, një karakteristikë pothuajse ekskluzive e vajit të farës së rrushit. Falë përmbajtjes së fenoleve dhe vitaminës E, luan vaji i farës së rrushit një veprim interesant antioksidues që e bën atë një vaj të shkëlqyeshëm kozmetik për lëkurën e pjekur në parandalimin dhe trajtimin e rrudhave, si dhe humbjen e elasticitetit dhe tonin e indeve.

Acidi linoleik i të cilit vaji i farës së rrushit është i pasur (më shumë se 50%) është një përbërës i qeramideve dhe në nivelin e lëkurës merr pjesë në përbërjen e lipideve të epidermës, promovon kohezionin e qelizave dhe kufizon humbjen e ujit, duke siguruar një hidratim i mirë. Për këtë arsye, vaji i rrushit tregohet gjithashtu për kujdesin e lëkurës së thatë, e cila ka tendencë të dehidratohet shpejt dhe të jetë më e ekspozuar ndaj agresionit të agjentëve të jashtëm. Veprimi rregullues i sebumit dhe shpejtësia e përthithjes e bëjnë vajin e farës së rrushit një aleat të çmuar edhe për bukurinë e kombinimit ose lëkurës vajore, të cilat kanë zona me vaj në veçanti në ballë, hundë e mjekër. Vaji i rrushit është një ilaç natyral kozmetik i përdorur në maska ​​dhe ndihmon në ushqimin dhe forcimin e fibrës së flokut. Për shkak të përmbajtjes së madhe të sheqerit, rrushi nuk rekomandohet për diabetikët. Konsumi i rrushit nuk është i përshtatshëm për fëmijët  për shkak të përmbajtjes së lartë të celulozës (lëvozhgës), përgjegjëse për një tretje të mundshme të vështirë.

 

Author

Share