Shkaqet e dhimbjes së shpatullave dhe mënyrat për t’i kuruar

Author

Categories

Share

Dhimbja e shpatullave është një ankesë shumë e zakonshme që shfaqet për shkak të lëvizjes së parregullt, një aksidenti ose tendosje të rëndë në nyje. Shkaqet e dhimbjes mund të ndryshojnë, kështu që është shumë e rëndësishme të përcaktohet shkaku i dhimbjes dhe të zgjidhni trajtimin e duhur. Lidhja komplekse e shpatullave është e përbërë nga humerusi, teh shpatullash dhe klavikula. Lidhja është e stabilizuar nga shumë ligamente, dhe muskujt bashkëngjitës ndihmojnë për të bërë lëvizje përmes nyjes. Dhimbja e shpatullave mund të shkaktohet nga shumë shkaqe të ndryshme. Aktivitetet fizike që përdorin shumë lëvizje kur krahët janë ngritur mbi kokë, të tilla si noti ose pikturimi, mund të shkaktojnë ngjeshje të muskujve që stabilizojnë nyjen e shpatullave ose në tendinin e muskujve biceps. Ndonjëherë dhimbja shkaktohet nga një pozicion i ngushtë i ulur ose i shtrirë me një ngarkesë më të rëndë në shpatulla. Rënia ose aksidentet me makinë gjithashtu rrisin rrezikun e dëmtimit të shpatullave. Herë pas here, dhimbja e shpatullave mund të ndodhë pa ndonjë shkak specifik.

Lëndimet më të zakonshme të shpatullave

Lidhja e shpatullit është e stabilizuar dhe lëviz nga një grup prej katër muskujsh Detyra kryesore e këtyre muskujve është që të mbajnë kokën humale në gropën e përbashkët gjatë lëvizjes, domethënë, për të parandaluar që të zhvendoset dhe në të njëjtën kohë të rritet amplituda e lëvizjeve.

Tendini i krahut biceps është ngjitur në shpatull nga përpara. Shumë studiues besojnë se koka e gjatë e muskujve vepron si tendoni i pestë në prangat e rotatorit, duke stabilizuar nyjen e shpatullave nga ana e përparme. Kjo nganjëherë mund të shtypet duke ngritur krahun kur mbështetet në rritjen e shpatullave ose kur irritohet nga ligamentet që lidhen me kokën e humerusit dhe shpatullën. Si rezultat, zhvillohet inflamacioni i muskujve të tendinit të krahut biceps. Një tjetër shkak i dhimbjes së shpatullave mund të jetë një gjendje e quajtur mpirje e shpatullës ose inflamacion i kapsulës së nyjeve të shpatullave. Hapësira në kapsulën e përbashkët zvogëlohet dhe muri trashet, duke bërë që nyja e shpatullave të bëhet e dhimbshme dhe lëvizshmëria e saj gradualisht të ulet. Ky çrregullim mund të zgjasë deri në 18 muaj. dhe shkaktojnë humbje të kapacitetit të punës të krahut.

 Kurimi i dhimbjeve të shpatullës

 Përbërësit

100 gr vaj ulliri

15 pika vaj hithre

10 gr spec diegës i bluar

Pregatitja

I marim të gjitha përbërjet dhe i hedhim në një enë të cilat i përziejmë për 10 minuta, enën e vendosim në një vend të errët për 2 ditë. Mbas 2 diëtsh e marim dhe përsëri e përziejmë për 10 minuta më pas e konsumojmë 1 lugë kafeje në mëngjes esëll dhe me një lugë tjetër lyejmë shpatullën aty ku ndjejmë dhimbjen eme pas e masazhojmë për 20 minuta me ndihmën e një pjestari tjetër të familjes.

 

 

 

 

 

 

Author

Share