Gjethet e shelgut, efektet në shëndet që nuk i dinit

Author

Categories

Share

Shelgu është një pemë e mesme që rritet rreth 10-30 m, me një trung deri në 1 m diametër dhe një kurorë të parregullt. Rritet në kufijtë e liqeneve dhe lumenjve. Normalisht bima preferon tokën e freskët dhe me lagështi. Lëkura është e hirtë-kafe, dhe thellësisht e ngurtësuar. Fidanët në speciet tipike janë gri-kafe deri në ngjyrë kafe të gjelbër.

Gjethet
Gjethet janë më të zeza, për shkak të një mbulesë me qime të bardha shumë të holla, veçanërisht në pjesën e poshtme. Ato janë 5-10 cm të gjatë dhe 0.5-1.5 cm të gjëra. Ngjyra e gjetheve mund të ndryshojë sezonalisht. Kthehet nga e gjelbër në të verdhë në vjeshtë. Në mjekësinë tradicionale shelgu është përdorur për të trajtuar temperaturën e lartë. Në shekullin e 19-të shkencëtarët zbuluan salicinën në përbërje të tij, nga e cika derivoi më vonë e famshmja, aspirina.

Përbërësit:Salicinë, taninë, flavonoide, glikozide.
Veprimi: Antiinflamator, ul temperaturën, analgjezik, astrigent, tonik për tretjen.

Efektet në shëndet
Thuhet se gjethet e shelgut mund të përdoren për një shumëllojshmëri veprimesh anti-inflamatore dhe antimikrobike.

Redukton ethet
Një nga vetitë më të rëndësishme të shelgut është në uljen e etheve. Është përdorur për të trajtuar ethet për mijëra vjet.

Lehtëson menstruacionet
Për shumë gra që vuajnë nga simptoma të rënda menstruale shelgu mund të bëjë mrekulli për çdo gjë. Karakteristikat e tij relaksuese janë veçanërisht të mira në këto rrethana, pasi ato mund të ndihmojnë në ribalancimin e hormoneve në trupin e një gruaje.

Për Lëkurën
Mund të rrisë rrjedhjen e gjakut në lëkurë për shkak të antioksidantëve të saj, duke reduktuar gjithashtu pamjen e rrudhave. Për më tepër, mund të eliminojë inflamacionin në lëkurë dhe të lehtësojë dhimbjen e pickimeve të insekteve dhe acarimin e lëkurës.

Author

Share