Fillimi i vitit shkollor dhe ankthi nga COVID-19. Këshilla se si  t’ju vini në ndihmë fëmijëve tuaj

Author

Categories

Share

Pavarësisht nëse fëmija po kthehet në shkollë këtë vjeshtë, ky sezon do të duket dhe do të ndjehet shumë më ndryshe. Sigurisht, ju dëshironi më të mirën për fëmijën tuaj. Një vend i mirë për të filluar është të heqësh disa nga pasiguritë për ta duke siguruar informacion të dobishëm në mënyrë të përshtatshme për moshën, kjo do të thotë të komunikosh qartë me ta se si do të jetë shkollimi i tyre dhe cilat rregulla pritet të ndjekin. Kjo mund të duket e ndryshme në varësi të faktit nëse ata do të bëjnë mësim virtual.

Filloni duke informuar veten

Tani për tani është padyshim një kohë stresuese për të gjithë. Por mos harroni, fëmijët janë vetëm fëmijë. Ata e kuptojnë këtë situatë më pak se të rriturit. Nëse jeni me ankth të jashtëm ose ju duket se nuk dini se çfarë po ndodh, kjo mund të jetë gjithashtu provokuese e ankthit për fëmijët. Nëse keni akoma pyetje ose shqetësime se si do të duket rihapja e shkollës së fëmijës tuaj, drejtohuni sistemit shkollor. Ata kanë pasur kohë tani për të bërë shumë kërkime dhe përgatitje, kështu që ata duhet të jenë në gjendje t’i përgjigjen shumicës së pyetjeve që keni.

Praktikoni atë që pritet prej tyre

Kur flisni për rregullat e reja të jetës në shkollën e fëmijës, kaloni më saktësisht atë që prisni të bëjë fëmija. Sigurohuni që ata të dinë se ku, kur dhe si do të veshin maskën. Demonstroni atë dhe praktikoni me ta, duke përdorur përforcim pozitiv kur ata e bëjnë atë siç duhet. E njëjta gjë vlen edhe me larjen e duarve. Shikoni një video në internet që tregon mënyrën e duhur për të larë duart për të paktën 20 sekonda me sapun dhe ujë, ose shkoni në lavaman dhe tregojini ato. Nëse fëmija po bën mësim virtual (online), rekomandohet vendosja e një hapësire specifike tavoline në shtëpi nga e cila do të punojë, në mënyrë që të jetë e lehtë për ta të zhvendoset në modalitetin e nxenesit (dhe ju të zhvendoseni nga

roli prindër në mësues).

Inkurajoini

Mundohuni të inkurajoni sjelljet zëvendësuese, të tilla si përshëndetjet në distancë ose bërrylat. Kështu fëmijët do të fillojnë të zhvillojnë sjelljet e tyre zëvendësuese argëtuese në mënyrë që ata të mund të kenë përshëndetjet e duhura me miqtë e tyre.

Qëndro vigjilent ndaj sjelljes së fëmijës

Si mund ta dini nëse gjërat nuk po shkojnë mirë me shkollën? Stresi dhe ankthi mund të shfaqen në çdo numër mënyrash, kështu që mjekët rekomandojn të vëzhgoni këto shenja:

  1. Më shumë ankesa për dhimbje koke dhe lodhje.

Këto shpesh janë një shenjë se fëmijët po zhvillojnë më shumë stres.

  1. Ndryshimet në qëndrim

Nëse fëmija është shpesh i irrituar ose i çuditshëm, ose fillon të shkojë në dhomën e gjumit shpesh, kjo tregon që ata ndjehen të stresuar.

  1. Ndryshime të papritura në zakonet e të ngrënit ose të gjumit. Sigurisht, të konsumoni ose të flini më shumë mund të jenë zhvillimi normal, në varësi të moshës së fëmijës, por ato mund të jenë një përgjigje ndaj stresit. Në fund të fundit, ju e dini fëmijën tuaj, dhe nëse i shihni duke vepruar në një mënyrë që është jashtë normales së tyre, kjo është një shenjë se diçka po ndodh nën sipërfaqe dhe është një ide e mirë për të tërhequr vëmendjen e tyre.

Kjo është një situatë që askush prej nesh nuk e ka kaluar më parë dhe nuk ka asnjë mënyrë të përsosur për ta trajtuar atë. Mundohuni t’i afroheni vitit shkollor me një qëndrim bashkëpunimi  me fëmijën dhe shkollën e tyre  duke e ditur që të gjithë po bëjnë çmos në situatën aktuale. Ne të gjithë po bëjmë akomodime dhe sakrifica në përpjekje për të parandaluar përhapjen e COVID-19, por të përpiqemi të kthehemi në sa më shumë normalitet që mundemi dhe të lehtësojmë rritjen akademike të fëmijëve tanë. Suksesi vjen duke marrë këshillat e specjalistëve të mjeksisë.

Author

Share