Efektet e qumështit te bletes në sistemin imunitar

Author

Categories

Share

Bletari është shkencë, por edhe art, për ruajtjen e shëndetit përmes produkteve të bletëve. Midis këtyre është edhe qumeshti mbretëror. Sidomos në kohërat e pandemisë Coronavirus, dikush pyet veten nëse qummeshti mbretërore është vërtet në gjendje të ndihmojë sistemin imunitar. Mjalti, propolisi dhe qumeshti mbretëror janë substanca të prodhuara nga bletët. Falë karakteristikave të tyre, ato janë veçanërisht interesante për përmirësimin e statusit tonë ushqyes. Efektet e qumeshtit mbretërore janë për shkak të veprimit të tij antibakterial, anti-inflamator, dezinfektues dhe antioksidues.

Çfarë është qumështi mbretëror­?

 Eshtë një substancë që është prodhuar nga bletët punëtore. Eshtë e njohur si ushqim i larvave gjatë tre ditëve të para të jetës dhe të bletëve mbretëreshë gjatë gjithë ekzistencës së tyre. Për njerëzit, ajo eshte një ilaç tradicional. Përdoret në kozmetikë dhe farmaceutikë.

Cilat janë efektet e qumeshtit te bletes dhe cilat veti i jep shëndetit?

Përbërja ushqyese e qumeshtit është shumë e plotë dhe gjithashtu ka një përqendrim të lartë të lëndëve ushqyese. E formuar nga uji, proteinat, karbohidratet, lipidet, vitaminat, veçanërisht nga grupi B  përmban disa minerale. Të paktën njëqind komponentë të tjerë organikë janë identifikuar, ndër të cilët dallohen disa flavonoide. Këto lëndë ushqyese i japin qumeshtit mbretërore veti potenciale shumë të dobishme në raste të caktuara. Pikërisht për shkak të pranisë së lartë të flavonoideve, aspekti që tërheq më shumë vëmendje për këtë substancë është se mund të veprojë si antiossidant. Qumeshti mbretëror mund të veprojë si një nxitës për funksionet mendore dhe fizike të njerëzve të moshuar. Një studim i mjekësisë alternative e bazuar në prova zbulon se si rezultat i trajtimit me qumeshtit mbretërore, njrezit shfaqën një nivel të reduktuar të hormoneve të stresit. Gjatë analizave mbi njerëzit, një përmirësim në shëndetin mendor u vërejt pas trajtimit 1-mujor me qumeshtin mbretëror.

Rigjenerimi i indeve

Jeleku mbretëror mund të kontribuojë në përmirësimin e shërimit të plagëve. Si nga brenda, ashtu edhe nga jashte do të duket se është një metodë e dobishme për të ndërhyrë në problemet inflamatore të dermatit.

Veprimi antibakterial

Literatura shkencore ka trajtuar veprimin antibakterial të qumeshtit mbretëror dhe disa prej përbërësve të saj, kryesisht bakteret gram pozitive. Ky nuk është rasti për baktere gram negative, në të cilat efektiviteti i tij zvogëlohet ndjeshëm. Studimet e mëtejshme e kanë shoqëruar qumeshtin e bletes me efekt antimikrobik të disa baktereve që janë veçanërisht rezistente ndaj antibiotikëve tradicional. Një shembull është dhënë nga Stafilokoku aureus. Në këtë fushë, hulumtimi duhet të vazhdojë, pasi një nga problemet e mëdha shëndetësore në ditët e sotme është rezistenca bakteriale.

Ulja e stresit oksidativ

Karakteristikat kryesore të qumeshtit te bletes përfshijnë veprimin antioksidant dhe anti-inflamator. Të paktën, kjo është demonstruar nga studimet e ndryshme të kryera mbi kafshët, përfshirë edhe atë të botuar në revistën Neuroscience Letters. Ne ende jemi në pritje të përparimit në lidhje me testet mbi njerëzit, por aktualisht rezultatet duket se rezultojnë mirë.  Qumështi i bletës përmban veti antibakteriale, që e bën atë një ndihmës të mirë në rast të infeksioneve.

Author

Share