Prof Dr. Kim M. Drasa: Orgazma dhe fake orgazma

Author

Categories

Share

 

Orgazma dhe fake orgazma

Orgazma varet mbi një përgjigje drejt erotikës. Ju nuk mund të mësoni asnjë sesi të arrijë në orgasëm. Vetëm seksologët mund tju a mësojmë taktikat se si ta zbuloni orgasmën sepse kemi aftësitë e duhura, profesionale, për ta bërë këtë zbulim. Orgasma është një ndodhi në të dyja gjinitë njërëzore: Burrat & Gratë. Orgazma tek burrat është një ndodhi komplekse, ndjeshmëri subjektive, e shprehur me kënaqësi dhe manifestohet nga variante të ndryshimit trupor. Ejakulacioni (derdhja jasht e spermes) është shprehja më e dukshme dhe e besueshme, e një orgasme mashkullore. Normalisht, orgasma dhe ejakulacioni duhet të ndodhin të dyja në të njëjtin moment, në pjesën më të madhe të rasteve. Duhet të dihet se ejakulacioni nuk shoqërohet gjithmonë me orgasmë. Ka evidencime të ndarjes të këtyre dy fenomeneve: ejakulacionit dhe orgasmes. Ky kondicion patologjik ka disa variante dhe këto janë:

Orgasëm pa ejakulacion (del vetëm lëngu seminal- expulsion seminal) është kryesisht e zakonshme në pre-adoleshencë dhe në disa adult. Ka shumë djem të moshave, si më sipër që “shesin mëndje më shokët” se gjoja mbrëmë patën 10 herë, derdhje sperme (prishje sic quhet ne popull). Këta djem, realisht nuk nxjerrin sperme por lëng seminal (lëng që prodhohet në gjëndrat seminale dhe është lëngu “Lumi” ku qëndojnë “notojnë” spermatozoidet). Pacientët paraplegjik mund të kenë orgasme ose sensacion orgasme, pa ejakulacion dhe reflex- ejakulacioni, pa ndonji sensacion orgasmik.

Orgasëm e vonuar (Delayed orgasëm): Sensacion orgasme disa sekonda pas ejakulacionit pra orgasëm e vonuar.

Anhedonic: Ejakulacion pa orgasëm, në zonën genitale (zona ku janë organet genitale).

Multi- Orgasmic Ejakulacion është i mundur, në disa meshkuj potent (personalisht).

Këto dy cregullime ndodhin, pra janë simultane, në pjesën më të madhe të pacientve.

Ejakulacioni i vonuar është përcaktuar si një cregullim, njëkohësisht, i ejakulacionit dhe orgasmës.

 

Anhedonia

Ky term i referohet pamundësisë për të shprehur kënaqësi gjatë një aktiviteti, i cili normalisht konsiderohet si aktivitet që duhet tju transmetojë kënaqësi.

Njërëzit me Anhedonia Orgasmice (nuk kanë kënaqësi orgasmike) janë të pa aftë të ndjejnë kënaqësi kur ata arrijnë në Climax ( kulmi kënaqësisë sexuale). Ky defekt madhor nuk ju pengon në kryerjen e marëdhënies sexuale. Njërëzit me këtë defekt të rallë, e kanë prezente ndjesinë trupore për të bërë sex. Burrat e kanë akoma ejakulacionin (nxjerja e spermës), si dhe femrat e mendojnë se po arijnë në orgasmë. Ndryshimi këtu është se ata/ato nuk ndjejnë kënaqësi sexuale. Kjo ndodhi mund të jetë komplet e dëmshme për ciftin. Njërëzit me Anhedonia Orgasmike (pa kënaqësine orgasmike) mund të ndihen “të zënë ngushtë” pra në pozicion të vështirë ose ndihen sikur ata/ato janë të humbur, të përjashtuar nga jeta sexuale. Partneri/partneria mund të ndihen si të pa përshtashëm, sikur janë duke bërë dicka të gabuar, gjatë marëdhënies sexuale, pra nuk e kuptojne se fajin e ka partneri/ria dhe gabimisht ia hedhin fajin vetes- tyre.

Expertët mendojnë se Anhedonia orgasmike ndodhë nga një cregullim neurokimik në tru, vecanërisht nga Dopamine (hormone i kënaqësise sexuale). Pacientët/et mund të marin stimulus sexual por ky veprim i shkakton një stakim (shqitje-thyerje të lidhjes) midis ndjeshmërisë dhe pjesës së trurit, e cila e njeh këtë ndjesi si kënaqësi sexuale. Kjo tregon qe anhedonia orgasmike është e lidhur me probleme psikologjike sic janë: Depresioni ose joshja. Gjithashtu, kjo patologji mund të lidhet (shkaktohet) nga: medikamentet, niveli i lartë i prolactines, niveli i ulur i testosteronit ose nga kondicione fizike sic është dëmtimi i kordës spinale. Nëqoftëse shkaktarët e kësaj patologjie mund të identifikohen, atëhere trajtimi i shkakut mund të zgjidhet. Disa herë kombinimi i trajtimit me medikamente dhe sex -terapi është i nevojshëm. Pacientët (burra), të cilët kanë këtë patologji, duhet patjeter të kërkojnë ndihmë mjeksore, të specializuar, në shkallën më të lartë profesionale (të vinë tek klinika “MULTI MEDICAL CENTER”) dhe jo ta konsiderojnë si TABU.

Anorgasmia

Mungesa e orgasmës tek burrat, përcaktohet nga pamundësia për të ndjerë kënaqësi subjektive, shoqëruar nga derdhja (emision) e lëngut seminal, mbas një Foreplay- Coreplay, të menjëherëshme. Orgasma normalisht duhet të ndodhi nga 4’—10’, mbasi ka ndodhur intercourse (futja e penisit në vaginë). Meshkujt, të cilët kanë vonesë të ejakulacionit dhe orgasmës, më vonë se 25’ ose 30’ si dhe ata burra, të cilët thjesht raportojnë ndërprerje të aktivitetit sexual për shkak të lodhjes ose acarimit, duhet të klasifikohen me këtë diagnosë patologjike. Etiologjia e problemeve orgasmike përfshihen sipas frekuencës së shkaqeve mosha, medikamentet psikologjike, organike. Humbja e ndjeshmërisë sexuale është në raport të drejtë me rritjen në moshë. Konkretisht, sa më shumë ritesh në moshë aq më tepër ulet deri sa humbet fare ndjeshmëria sexuale. Prevalenca (ndodhia) e ndodhisë të mungesës së orgasmës, tek burrat, ritet me ritjen ne moshe, konkretisht prej 15%, ne burat me moshe nga 57- 65 vjec, deri ne 33%, në burat me moshë,nga 75-85 vjec.

 

Orgasma femërore

Orgasma në qëniet njërëzore, tek femrat, është piku i një sensacioni (ndjeshmerie) kalimtar, të një kënaqësie intensive, duke krijuar një gjëndje të ndryshuar të koshiencës (ndërgjegjes), zakonishtë me një inciativë të shoqëruar me tkurjen ritmike të pavullnetëshme të muskulaturës së strijuar, të bacinit (legenit), shpesh shoqërohet me kontraktime te mitrës dhe anale si dhe myotonia (pafuqia muskulare), e cila shkakton (vendos) vazokongjestionin (mbushjen me shumë gjak të arterieve), seksuaklisht të detyruar dhe zakonisht me cuarjen e femrës në kënaqësi, “hyjnore”. Orgazma femërore shkaktohet nga një stimulim erotik, në zonën genitale si edhe jo-genitale. Orgasma mund të ndodhi edhe gjatë gjumit, pra nuk ka nevojë që njeriu të jetë me vetëdije, pra me koshiencë por edhe në sub-koshiencë. Mungesa e orgasmës është problemi i dytë sexual, më i zakonshëm, tek femrat, duke prekur më tepër se 20% të femrave. Instituti i shëndetit publik, USA, gjeti se midis 1.749 femrave, 24% e tyre raportuan mungesë të aritjes në orgasmë. Kinsey (babai i seksologjisë moderne) ka përcaktuar se 30% e grave nuk arrijnë në orgazmë, rallë ose asnjehere, në jetën e tyre. Si gjithmonë, përgjigjet e pyetjeve për sexin, vazhdojnë akoma të jenë tabu. Konkretisht edhe në rastin e statitikave për rastet që nuk kanë orgasme, janë parë me rezerve sepse një pjesë e madhe e grave akoma vazhdojnë të mos tregojnë të vertetën. Reagimi seksual mbështetet mbi aftësinë e një personi për tu identifikuar me skenarët erotike. Nje grua nevojitet të jetë e aftë për tu përshtatur (akorduar) në psikologjinë erotike të të rriturve, për të gjeneruar me vetdije ekuivalentin e zgjimit (arousal) mendorë që njeriu ka nevojë për të patur orgasmë. Kjo shprehet qartë në këto tre pika: 1) Nje aspekt i aktivitetit seksual eksiton pra ngacmon kuriozitetin tonë për seksin. 2) Ne i gëzohemi mundësisë (aftësisë) që ne kemi për të eksploruar mëndërisht aftësitë tona në lidhje me seksualitetin tonë, të cilën na i ka falë “Nëna natyrë”. 3) Përgjigjet tona positive, mendore, na motivojnë për të eksploruar se si organet tona seksuale përgjigjen ndaj stimulimeve seksuale. Kjo është pothuaj një cështje e shansit ose kurioziteti i thjeshtë që një grua të zbulojë orgasmën e saj. Ne përgjigjemi pozitivisht ndaj erotikës sepse gëzojmë burimet e eroticizmit. “Ndonjëri, i cili nuk ka mundësi të përgjigjet pozitivisht ndaj stimulimeve erotike është i paaftë për të vlerësuar (cmuar) mëndërisht hapjen ndaj seksit. Ata natyrisht pyesin qëllimin e aktivitetit seksual dhe shpesh kërkojnë një justifikim moral për seksin. Gratë identifikohen lehtësisht më tepër me aspektet negative të seksit: Imoralitet anti-social; Sëmundjet seksuale prostitucion pornografi degraduese. Tregtia botërore me skllavet e seksit, etj. Duke e menduar orgasmën si një eksperiencë emocionale ose spirituale (shpirtërore) veprojnë si një lloj e kompensimit moral. Kjo është e papëlqyeshme që një grua do të jetë përgjegjëse nëqoftëse ajo është totalisht e veleritur nga koncepti i aktivitetit seksual, duke përfshirë stimulimin e qartë (explicit) genital. Përgjegjshmëritë femërore shtrihen mbi gjëndjen si duke u ndjerë të rehatshme me një nunidititet (lakuriqësi) të vetën dhe të një të dashuruare. Por gratë nuk janë të ndjeshme (aroused) ndaj imazheve grafike seksuale, e cila ndodh sepse nuk ka ekuivalente femerore si ‘peeping Toms’.

Një person, i cili nuk kënaqet nga erotica nuk është duke zgjedhur me vetdije për të qënë “I/e frenuar”. Ajo është pothuajse rruga që ata janë edhe më tepër e pëlqyeshme që ata janë të limituar me qënë në këtë situatë. Ata thjeshtë nuk kanë benefite duke gëzuar kënaqësinë duke u pergjigjur pozitivisht ndaj eroticizmit. Nuk ka arsye pse aktiviteti seksual do të përfshijë gjithmonë orgasmë, me qënë: ose  e kënaqëshme ose e vlefshme.

 

Anorgasmia

Mungesa e orgasmës mund të ndahet ne dy variante: 1) Primare: Në të cilën një grua kurrë nuk ka patur orgasmë. 2) Sekondare: Në të cilën një grua aktualisht, paraqet mungesë orgasme por në të kaluarën e saj, ka patur normalisht orgasmë. Gjithashtu, orgasma sekondare, mund të klasifikohet si një situacion (gjëndje), kur një grua “shkon” në orgasmë kur masturbohet por nuk “shkon” në orgasme, me një partner, pra gjatë aktit sexual.

Fake orgasme

Sa shpesh duhet të bëjmë një “FAKE ORGASMË” dhe pse njërëzit duhet ta bëjnë atë? Fake Orgasme është falsifikimi (imitimi) i orgasmës. Konkretisht, njeriu vepron sikur “shkon” në orgazmë të vërtetë, reale, për mos tu turpuruar para partnerit/partneres. Meshkujt dhe Femrat, së bashku, pretendojnë të kenë orgasma dhe praktikisht, aktualishtë FAKE orgasma është e zakonshme. Studimet sugjerojnë që gratë janë më tepër të prirura pas sexit sesa janë burrat. P.sh një studim i publikuar në vitin 2009, në revisten e kërkimeve shkencore për sexin, raportoi se midis një grupi studentësh/esh (në kolegje), 25% e meshkujve dhe 50% e femrave,  kanë pretenduar se arrijnë në orgasmë. Midis pjesmarrësve, në studim, të cilët kishin patur Intercourse Vaginale ( futja e penisit në vaginë), 28% e meshkujve dhe 67% e femrave deklaruan se ata/ato kishin falsifikuar sikur kishin aritur në orgasmë. Femrat shpesh falsifikojnë orgasmën, ato femra, më mashtruse, e kanë shoqëruar këtë fake orgasmë edhe me zë, sikur gjoja “ofshama”e tyre po i korespondon orgasmës, pra bëjnë sikur rënkojne nga kënaqësia dhe për ta bërë sa më reale, ato gulcojnë me zërin e tyre. Për më tepër, këto femra mund të marrin frymë shumë shpejt ose bëjnë lëvizje, në të atillë mënyrë, saqë e bëjnë partnerin e tyre, të besojë vërtet se partnerja e tyre, ka aritur në kulmin e kënaqësisë sexuale. Duke patur parasyshë shprehjen shekullore: “Femra ka futur shejtanin në shishe”, kuptohet qartësisht që femra nuk e ka problem për të realizuar një fake orgasmë. Kjo konsolidon axiomën time që:

“Femra është pasive dhe mashkulli është aktiv pra një femër nuk turpërohet para partnerit nëqoftëse nuk ka dëshirë për sex kurse mashkulli po nuk arriti në ereksion të penisit sa për ta futur në vaginë atëhere ai turpërohet para femrës sepse nuk mund ta fusi dotë penisin në vaginë edhe sikur ta ketë femrën gati për sex edhe vet me penisin, në dorë, për 100 vite”

(Kim M. Drasa)

Meshkujt tipikisht ejakulojnë (nxjerin spermën), kur arijnë në orgazëm, pra gjithmonë e njëjtë por duke falcifikuar në mënyrën sikur arin në oragzëm, duke e bërë që ky falsifikim të jetë më sfidues. Mirëpo, nëqoftëse një mashkull, i cili përdor perzevativ (condom), ai mund të jetë në gjëndje ta regullojë atë përpara se partnerja e tij ta kuptojë se ai nuk ka aritur kulmin (climaxin) e kënaqësisë. Burrat dhe gratë, paraqesin (citojne) shumë arsye se pse ata/ato detyrohen të falsifikojnë (mashtrojnë) sikur arijnë në orgasëm. Disa herë, ata/ato pothuaj dëshirojnë që takimi për marëdhënie sexuale, të mbarojë sa më shpejt, vecanërisht kur e dinë mirë se ata/ato nuk arijnë dot realisht në orgazëm, në kulmin e kënaqësisë (libido). Njërëzit shpesh kanë në mëndje ndjenat e partnerit/partneres se tyre kur ata/ato falsifikojnë orgasmën. Meshkujt duan që partnerja e tyre, të mendojë se ata po gëzojnë eksperiencën e tyre, për tu kënaqur sa më shumë, duke aritur deri në kulmin e kënaqësisë sexuale ose  ata mund të duan të evitojnë bërjen e partneres së tyre që ajo të ndihet e papërshtashme ose e shqetësuar, në ankth, rreth performancës të herës së mëparëshme kur patën marëdhënie sexuale. Disa cifte heterosexuale (mashkull-femër) ndjejnë se ka një sekuencë (shfaqje) të duhur për orgazëm, me gratë të cilat arijnë të parat në kulmin e kënaqësisë, pra kur parteneri i tyre, nuk ka aritur akoma në orgazëm. Kështu një grua mund të falsifikojë orgazmën e saj për të ndjekur kete sekuence, neqoftese ajo e ndjen se ajo vete do të arijë, aktualisht-realisht, në orgazme, brënda një kohe më të shkurtër sesa partneri i saj. Expertet e sexit dhe un, personalisht, kemi zbuluar “Disa femra të cilat falsifikojnë orgazmën, e bëjnë këtë mashtrim, për të mirë, jo për të keq sepse ky veprim i bënë ato më tepër të exituara dhe ky veprim i con drejt një kënaqësie, satisfaksioni sexual, më të fortë se herët e tjera kur nuk aplikojnë këtë falsifikim të orgazmës.”Shumë ciftë mendojnë që orgazma është një qëllim, e cila do të arihet në fund të një marëdhënie sexuale. Nëqoftëse orgazma, për fat të keq nuk do të ndodhi, ata/ato e kanë ndier kënaqësinë sexuale, në disa mënyra të tjera. Konkretisht, kanë vepruar mirë.

Përfundim

Duhet të dini që orgazma është një proces komplex, e cila mund të mos ndodhi, cdo herë që njërëzit kryejnë marëdhënie sexuale, të plotë, pra ndodhë Intercourse (futja e penisit normalisht në vaginë). Duke u fokusuar në intimitetin e përbashkët dhe jo patjetër në një climax (kënaqësi seksuale) të fortë mund ta bëjnë sexin më tepër të plotë, të përmbushur, për të dy, mashkull/femër. Sqarojë se sikur njëri/a nuk ka mundësi të arrij rregullisht në orgazmën atëhere kjo ka një mundësi për ciftin, të cilët duhet patjetër të diskutojnë lirshëm midis tyre, pa tabu, se cfar ju pëlqen atyre. Përmëtepër, duhet të eksperimentojnë me variante të tjera sexuale, të cilat nuk i kanë praktikuar më parë.

Konkluzioni

Kjo tregon se edhe në rastet njërëzore, të cilët/cilat kanë fatin e keq që nuk arrijnë normalisht në orgazëm, i kërkoj cdo femre/mashkulli që nuk duhet të dekurajohen por ti japin forcë e kurajo, vehtes që të kryejnë, patjetër, marëdhënie sexuale. Kjo duhet të ndodhi sepse edhe ndjenja që po bën sex të jep kënaqësira të cilat të përmirësojnë gjëndjen trupore si dhe cilësinë e jetës (Quality of Life), topica që studio, personalisht, që prej 20 vitesh. Meshkujt dhe Femrat që nuk arrijnë në orgasëm duhet detyrimisht të jenë të preokupuar për të zbuluar ‘celësin’ e ORGASMËS, personale.

“Seksi pa orgasëm është fatkeqesi.”

(KIM M. DRASA)

Femrat, të cilat nuk arijnë në orgasëm duhet të mos të ndjehen inferiore ndaj partnerit. Për më tepër, aq më keq, kur mashkulli e ofendon, i thotë se do ta ndajë sepse ajo nuk arrinë në orgasëm. Në shumë raste fajin e ka mashkulli që femra nuk arrin në orgasëm. Pra duhet të ndodhi e kundërta që femra ta abandonojë partnerin dhe jo mashkulli atë.

Lexojeni artikullin se patjetër, duhet të keni njohuri për orgasmën se pastaj i përkisni skecit humoristik të aktorit brilant, të humorit, Z. Xhevahir Zeneli: “E pyet doktori një grua: A keni vajtur ndonjëherë deri në Orgasëm?” Ajo ju përgjigj: “Deri në Razëm kemi vajtur por deri në orgasëm nuk më kujtohet, prit pak se po shkoj të pyes burrin, e të kthej përgjigje”.Hahaha

Author

Share