Bajamet dhe formimi i gurëve, gargara opsioni i shërimit në shtëpi

Author

Categories

Share

Bajamet janë dy struktura të ngjashme me gjëndrat, njëra në secilën anë në pjesën e pasme të fytit. Janë  pjesë e sistemit të mbrojtjes, bajamet ndihmojnë në luftimin e infeksionit, ku jepet reagimi i parë kundër agjentëve mikrobë që hyjnë në trup përmes traktit respirator. Tek disa njerëz, bajamet mund të shkaktojnë më shumë dëm sesa mirë duke shkaktuar sëmundje si inflamacion i vazhdueshëm. Në raste të tilla, mund të jetë e nevojshme të hiqni bajamet ose të aplikoni procedura të ndryshme trajtimi nëse rekomandohet nga mjeku.

Gurë në bajame

 Janë depozita të grumbulluara në bajame për shkak të mbetjeve të ushqimit, mukusit dhe akumulimit të baktereve. Gurët në bajamet, shkaktojë probleme të tilla si dhimbje, acarim në fyt, vështirësi në gëlltitje dhe arome jo të mirë në gojë. Meqenëse gurët në bajame formojnë një shtëpi për bakteret, është e dobishme që individët që përjetojnë simptoma të kësaj sëmundje t’i nënshtrohen kontrollit të mjekut e të marrin trajtimet e nevojshme.

Çfarë është guri i bajameve

 Bajamet kanë pushime në të cilat shumë substanca të tilla si bakteret, mukusi, qelizat e vdekura, lëndët ushqyese grumbullohen dhe bllokohen. Strukturat e forta si guri formohen si rezultat i akumulimit të këtyre materialeve dhe ngurtësimit të tyre me kalimin e kohës. Këto struktura, të quajtura gurë në bajame, mund të jenë të dhimbshme, madhësitë e tyre janë të ndryshueshme. Në përgjithësi, shihet se gurët në bajame janë më të zakonshëm tek individët me bajame të përsëritura (bajamet). Në shumicën e rasteve, madhësia e gurit zakonisht është midis kokrrës së orizit dhe rrushit. Gurët e vegjël të bajameve me ngjyrë të bardhë ose të verdhë janë të pranishëm në shumicën e njerëzve. Për shkak të madhësisë së tyre të vogël, këto janë zakonisht asimptomatike dhe nuk kërkojnë ndonjë trajtim. Për shkak të vendndodhjes së bajameve dhe madhësisë së vogël të gurëve, është shumë e vështirë të shohësh gurë në bajame. Prandaj, shumë njerëz që kanë gurë të vogël në bajame nuk e kuptojnë atë. Gurët e mëdhenj të bajameve janë shumë më pak të zakonshëm, dhe gjasat e shfaqjes së simptomave të pakëndshme rriten në proporcion me madhësinë e gurit. Në të njëjtën kohë, gurët e mëdhenj të bajameve shfaqen me aromën jo të mirë që krijojnë në gojë.

Cilat janë simptomat e gurëve në bajame?

 Gurët në bajame nuk shkaktojnë ndonjë simptomë ose shqetësim tek disa individë. Megjithëse mundësia e dhënies së simptomave rritet ndërsa madhësia e gurit rritet, edhe gurët shumë të mëdhenj të bajameve zbulohen rastësisht vetëm si rezultat i ekzaminimeve të tilla si rrezet x dhe CT (tomografia e kompjuterizuar). Kjo situatë lidhet edhe me vendndodhjen e gurit. Simptomat e zakonshme të shkaktuara nga gurët në bajame përfshijnë:

-Arome jo të mirë në gojë

-Dhimbje fyti

-Kollitja

-Vështirësi në gëlltitje

-Njolla të dukshme të bardha ose të verdha në fyt

-Ënjtje tek bajamet

-Dhimbje në vesh

Kërkimi shkencor ka treguar se 3 në çdo 4 persona që shpesh kanë bajame dhe kanë ankesa të erërave të këqija kanë gurë në bajame. Simptoma e kollës zakonisht shkaktohet nga acarimi i gurit në fyt. Dhimbja e shkaktuar nga gurët në bajame ndonjëherë mund të ndihet si dhimbje veshi. Prandaj, është e dobishme të merret parasysh kjo mundësi tek pacientët me dhimbje në vesh.

Çfarë i shkakton gurët në bajame?

Për shkak të strukturës së tyre anatomike, bajamet përbëhen nga çarje të caktuara, dhoma, tunele e gropa. Këto zona krijojnë një mjedis të përshtatshëm për akumulimin e qelizave të vdekura, mukusit, sekrecioneve të pështymës, lëndëve ushqyese e baktereve. Si rezultat i akumulimit dhe ngjeshjes së mbetjeve të tilla në strukturat e thella të përmendura të bajameve, formohen gurët. Bakteret dhe disa lloje të kërpudhave i përdorin këto depozita si ushqim. Si rezultat, ndodhin si infeksioni, ashtu edhe aroma e gojës. Fryma jo e mirë shkaktohet nga bakteret që ushqehen me gurë në bajame dhe prodhojnë sulfide duke marrë frymë pa oksigjen.

Si diagnostikohet guri i bajameve?

Guri i bajameve është një nga problemet që duhet të merret në konsideratë e të hetohet veçanërisht në pacientët me bajame kronike. Pacientët që aplikojnë në institucionet shëndetësore me simptoma të gurëve në bajame duhet të shkojnë në poliklinikat e hundës dhe fytit. Shumë gurë në bajame mund të zbulohen lehtësisht nga një ekzaminim fizik i mjekut. Ndërsa ekzaminimi i fytit kryhet nga mjeku, gjuha shtypet poshtë me ndihmën e një shkopi druri dhe drita shkëlqen drejt fytit. Zona e fytit dhe bajameve mund të shihet më hollësisht. Sidoqoftë, disa gurë të fshehur në palosjet e bajameve mund të mos zbulohen nga ekzaminimi fizik. Në këtë rast, nëse një dyshim i tillë ndihet nga mjeku, mund të jetë e nevojshme të drejtoheni në ekzaminime me rreze x të bëra me rrezet X ose aplikime të tomografisë kompjuterike (CT). Gurët e bajameve në zona të padukshme mund të diagnostikohen qartë me ndihmën e metodave të tilla të imazhit mjekësor. Përveç ekzaminimit dhe testeve diagnostike, është gjithashtu shumë e rëndësishme të merret historia mjekësore e pacientit. Është shumë e rëndësishme të merrni informacione se sa shpesh pacienti ka një infeksion në fyt, nëse ka vështirësi në gëlltitje, nëse ai ka apo jo aromë jo të mirë të gojës. Në dritën e gjithë këtij informacioni dhe gjetjeve të ekzaminimit, plani i nevojshëm i trajtimit përcaktohet nga mjeku dhe transferohet tek pacienti.

Cilat janë metodat e trajtimit të gurit në bajame?

Nëse guri i bajameve është i vogël dhe nuk shkakton ndonjë shqetësim tek pacienti, nuk kërkohet asnjë ndërhyrje. Personi duhet t’i kushtojë vëmendje praktikave të tilla si pastrimi i dhëmbëve, përdorimi i fillit të dhëmbëve (filli dentar) dhe pastrimi i gjuhës për të siguruar higjienën orale të dhëmbëve. Gurët e vegjël në bajame, të cilat janë zhvilluar rishtazi dhe kanë një ngjyrë të bardhë, të verdhë, mund të hiqen në shtëpi me ndihmën e një shtupe pambuku. Sidoqoftë, presioni i tepërt nuk duhet të zbatohet në fyt dhe gurët e bajameve nuk duhet të përpiqen të pastrohen me sende të forta, përveç tamponëve të pambukut me majë të butë. Përveç kësaj, larja e gojës me ujë të kripur mund të jetë efektive si në heqjen e gurëve në bajame, ashtu edhe në parandalimin e formimit të gurëve të rinj. Nëse zbulohet një infeksion në bajame, së pari duhet të aplikohet trajtimi. Trajtimi i bajameve zakonisht kryhet me përdorimin e ilaçeve antibiotike. Nëse shkakton efekte anësore si kollë, vështirësi në gëlltitje, ënjtje dhe dhimbje, guri duhet të hiqet. Gurët në bajame mund të kenë nevojë të hiqen nëse ato bëhen një problem afatgjatë dhe i përsëritur dhe nëse shpesh shihen infeksione të bajameve. Një tjetër aplikim për trajtim është aplikimi i quajtur kriptolizë, i cili kryhet duke hequr gurët nga bajamet nga rreze lazer ose radiofrekuenca. Metoda e përshtatshme e trajtimit përcaktohet si rezultat i një ekzaminimi të hollësishëm nga mjeku. Individët me infeksione kronike në bajame kanë më shumë gjasa të zhvillojnë gurë në bajame sesa individët e tjerë. Për këtë arsye, këta individë duhet t’i kushtojnë më shumë vëmendje higjienës orale dhe rregullisht të kalojnë kontrollin e mjekut. Gargarë pas ngrënies, larja e dhëmbëve të paktën dy herë në ditë, pastrimi i gjuhës dhe përdorimi i rregullt i pastrimit të dhëmbëve me fillin dentar janë mënyrat më efektive për të parandaluar infeksionet e bajameve.

Metoda popullore për trajtimin e pastrimit të infeksioneve dhe heqies së gurëve në bajame

 Përbërjet

 2 lugë gjelle me jodi

1 lugë gjelle kamomil

1 lug kafe mjalt i farës së zezë

Jodin e hedhim në një enë me të njëjtën sasi uji  2 lugë gjelle me 2 lugë gjelle jod i bashkojmë (nuk pihet) por bëhet gargarë e dërgojmë ilacin deri tek bajamet në fyt dhe bëjm gargarë 2-3 herë me sasinë  e përmendur ( 2 lugë ujë dhe 2 lugë jod. Kjo kurë duhet 2 herë në ditë për 8 ditë.

Pasi kemi bërë gargarën me jodin, tani do përziejmë kamomilin me 1 gotë ujë dhe mjaltin e farës së zezë. Kjo përzierje zihet, deri sa mjalti shkrin dhe përseri bëhet garagara me to për shpëlarje të jodit dhe  heqie të gurëve. (Gargara me kamomil dhe mjalt të farës së zezë, bëhet 2 orë pas gargarës së jodit.

 

Author

Share