Prof. Dr. Edmond Niasi: Kardiomiopatia hipertrofike dhe kura bio

Author

Categories

Share

Kardiomiopatia hipertrofike është gjëndje në të cilën muskuli i zemrës (miokardi) trashet anormalisht duke ndikuar kështu në qarkullimin e gjakut në trup. Në shumicën e njerëzve, kjo sëmundje nuk tregon ndonjë simptomë. Por te disa njerëz, kjo gjëndje mund të jetë e rëndë dhe simptomat mund të jenë të dukshme. Simptomat e zakonshme të sëmundjes përfshijnë gulçim dhe rrahje të shpejta të zemrës.  Trajtimi i kardiomiopatisë hipertrofike varet nga ashpërsia e simptomave dhe përfshin ilaçe ose operacion.

Çfarë është kardiomiopatia hipertrofike?

Kardiomiopatia hipertrofike është një lloj i sëmundjes së zemrës që ka këto karakteristika

Trashje jonormale e muskulit të zemrës

Trashja e muskulit të zemrës ndodh më së shpeshti në septumin e zemrës (segmenti që ndan dy dhomat e poshtme të zemrës). Trashja e septumit shkakton ngushtimin e barkushes së majtë. Kjo ndikon në rrjedhën e gjakut nga barkusha e majtë në indet e trupit (përmes aortës).

Ngurtësia e ventrikulit të majtë

Kur muskuli i zemrës trashet, dhomat e zemrës (sidomos barkusha e majtë) ngurtësohen. Kjo zvogëlon aftësinë pompuese të zemrës dhe nëse nuk trajtohet përfundimisht mund të çojë në dështim të zemrës.

Ndryshimet e valvulës mitrale

Ngurtësimi i barkushes së majtë ndikon në funksionimin e valvulës mitrale (valvula përmes së cilës kalon gjaku nga atria e majtë në barkushen e majtë.)

Ndryshimet në qelizat e zemrës

Qelizat e trashura të zemrës ndikojnë në transmetimin e sinjalit brenda zemrës, duke sjellë ritme anormale të zemrës (aritmitë).

Shkaqet e kardiomiopatisë hipertrofike?

Kardiomiopatia hipertrofike mund të jetë e lindur ose e fituar. Shkaqet e zakonshëm të kardiomiopatisë hipertrofike përfshijnë:

Trashëgimia

Disa pacientë fitojnë genin e dëmtuar që shkakton kardiomiopatinë hipertrofike nga prindërit e tyre. Disa mund të trashëgojnë këto gene me defekt, por ato nuk e zhvillojnë sëmundjen dhe referohen si bartës të sëmundjes.

Mutacionet e gjeneve

Çdo mutacion genesh në genet normale, mund të shkaktojë kardiomiopati hipertrofike.

Sëmundjet themelore

Në disa njerëz, prania e kushteve themelore si mbipesha, presioni i lartë i gjakut dhe diabeti mund të shkaktojnë kardiomiopati hipertrofike.

Cilat janë simptomat e kardiomiopatisë hipertrofike?

Simptomat mund të mos ndodhin në fazat fillestare të sëmundjes. Por, ato bëhen të dukshme ndërsa sëmundja përparon.

Disa nga simptomat e zakonshme

-Gulçim në aktivitetin e lodhshëm fizik

-Dhimbje ose siklet në gjoks

-Rrahje zemre

-Dobësi ose lodhje e përgjithësuar

-Të fikët dhe marramendje

Cilët janë faktorët e rrezikut për kardiomiopatinë hipertrofike?

-Historia familjare e ndonjë problemi të lidhur me zemrën si sulmi në zemër

-Presion i lartë kronik i gjakut

-Sëmundjet si diabeti dhe hipertiroidizmi

-Mbipesha ose mbipesha

-Marrja e tepërt e alkolit rregullisht

-Pirja e duhanit të tepërt

-Përdorimi afatgjatë i steroideve

Cilat janë ndërlikimet e kardiomiopatisë hipertrofike?

 Kardiomiopatia hipertrofike zakonisht nuk sjell ndonjë ndërlikim. Por, në disa raste vështirësitë e mund të lindin për shkak të një vonese në trajtim

Sëmundje obstruktive e zemrës

Trashja e septumit mund të shkaktojë bllokim të rrjedhjes së gjakut në barkushen e majtë. Ajo çon në sëmundje obstruktive të zemrës.

Kardiomiopatia e zgjeruar

Në pacientët që vuajnë nga kardiomiopatia hipertrofike nga një periudhë e zgjatur, qelizat e zgjeruara të miokardit (muskulit të zemrës) fillojnë të dobësohen. Këto qeliza të dobëta zgjerojnë gradualisht dhomat e zemrës, duke çuar në kardiomiopati të zgjeruar.

Fibrilacioni atrial Ndryshimet në qelizat e zemrës ndikojnë në aktivitetin e zemrës dhe krijojnë një rrahje jonormale të zemrës. Ndodhja e rrahjeve të çrregullta dhe të shpejta të zemrës quhet dridhje atriale.

Dështimi i zemrës

Ndryshimet në muskujt e zemrës e bëjnë të vështirë nxjerrjen e gjakut në mënyrë efikase. Me kalimin e kohës, aftësia e pompimit kompromentohet rëndë dhe zemra mund të mos jetë në gjendje të plotësojë kërkesat e trupit. Kjo është referuar si dështim i zemrës.

Diagnostifikimi i Kardiomiopatisë

 Diagnoza e kardiomiopatisë hipertrofike përfshin testet diagnostike.

Radiografia në gjoks

 Në këtë provë, rrezet x përdoren për të përcaktuar madhësinë e zemrës dhe gjithashtu për të parë strukturat e tjera në gjoks.

Ekokardiograma

Në këtë provë, valët e zërit përdoren për të përcaktuar madhësinë e zemrës dhe lëvizjet e muskulit të zemrës kur ai rreh. Është gjithashtu e dobishme të analizohet funksioni i valvulave të zemrës.

Elektrokardiograma (EKG)

Elektrokardiograma (EKG) përcakton çdo parregullsi në rrahjet e zemrës dhe ritmin e zemrës.

Test ushtrimesh

Në këtë provë, pacientit i kërkohet të kryejë një program ushtrimesh të tilla si ecja në një rutine ose çiklizmi në një cikël të palëvizshëm. Fillimisht, pacientit i kërkohet të kryejë ushtrimin me ritmin e tij të zakonshëm dhe përfundimisht, pacientit i kërkohet të kryejë ushtrimin me një intensitet në rritje. Gjatë këtij testi, monitorohet vazhdimisht aktiviteti elektrik i zemrës (monitorohet nga EKG) dhe presioni i gjakut i pacientit.

Testi i monitorit Holter

Nëse një elektrokardiogramë e rregullt (EKG) nuk jep ndonjë ide të qartë për ritmin e zemrës, kryhet testi i monitorit holter. Në këtë provë, një sensor është fiksuar në trupin e pacientit për të monitoruar aktivitetin e zemrës në mënyrë të vazhdueshme (zakonisht për një periudhë prej 24 orësh).

Kateterizimi kardiak

Është një procedurë në të cilën, një kateter kalohet në një arterie ose venë dhe drejtohet në zemër. Kjo provë ndihmon për të kontrolluar presionin e gjakut dhe rrjedhjen e gjakut brenda dhomave të zemrës. Çdo bllokim anormal në arterie mund të vizualizohet.

Biopsia e miokardit

Biopsia përfshin heqjen e një sasie të vogël të indeve nga muskujt e zemrës për ekzaminim mikroskopik. Kryhet së bashku me kateterizimin kardiak. Çdo rritje në madhësinë e qelizave të muskujve të zemrës mund të sugjerojë kardiomiopati.

Testimi genetik

Kryhet kryesisht për të kuptuar modelin e trashëgimisë së geneve që shkaktojnë sëmundjen.

Trajtimi i kardiomiopatisë hipertrofike

Bazuar në ashpërsinë e simptomave mjeku do të planifikonte trajtim specifik për pacientin. Ato janë

Menaxhimi mjekësor

Mjeku do të përshkruajë ilaçe bllokuese beta si metoprolol ose atenolol dhe bllokues të kanaleve të kalciumit si verapamil ose diltiazem. Këto ilaçe relaksojnë muskujt e zemrës. Ata ulin rrahjet e zemrës për të ndihmuar zemrën që të pompojë rrjedhën e efektshme. Barna si amiodaroni ose disopiramidi përshkruhen pasi këto ilaçe ndihmojnë në ruajtjen e ritmit të zemrës. Mjeku do të përshkruaj ilaçe si varfarin ose apixaban për të trajtuar fibrilacionin atrial dhe për të parandaluar formimin e mpiksjes së gjakut.

Menaxhimi kirurgjikal

Mjeku do të konsideronte trajtimin kirurgjikal nëse ilaçet nuk lehtësojnë simptomat. Bazuar në vendndodhjen e muskulit të trashur të zemrës, operacioni është dy llojesh.

Miektomia apikale

 Në këtë procedurë, hiqet muskuli i trashur i zemrës afër majës së zemrës. Në disa raste, kirurgu kryen riparimin e valvulës mitrale së bashku me miektominë apikale.

Miektomia septale

Është një procedurë me zemër të hapur, ku kirurgu heq një pjesë të septumit të trashë, të mbipopulluar midis barkusheve.

Ablacioni septal

Në këtë procedurë, një kateter (tub i gjatë, i hollë) futet në arterie që furnizon me gjak zemrën. Me ndihmën e këtij kateteri, alkoli injektohet në muskulin e trashur të zemrës për ta shkatërruar atë. Kjo procedurë ndihmon në uljen e simptomave. Sidoqoftë, ekziston rreziku i bllokimit të zemrës dhe një shqetësim në aktivitetin e zemrës që mund të kërkojë implantimin e një stimuluesi kardiak elektronik.

Mënyrat e tjera të trajtimit përfshijnë

Kardioverter-Defibrillator i implantueshëm (ICD). Kjo pajisje është e përshkruar nga mjeku për çrregullime të rrezikshme të ritmit të zemrës, të tilla si takikardia ventrikulare ose fibrilacioni ventrikular. Rekomandohet gjithashtu në pacientët e kardiomiopatisë hipertrofike, të cilët janë në rrezik të vdekjes së papritur kardiake për shkak të aritmive.

 

Parandalimi i kardiomiopatisë hipertrofike

Parandalimi i kardiomiopatisë është thelbësore për të shmangur ndërlikimet e mëtejshme kërcënuese për jetën si një sulm i papritur i zemrës.

Marrja e masave ndihmon në parandalimin e komplikimeve të kardiomiopatisë

-Kontrolli i presionit të lartë të gjakut dhe kolesterolit të lartë

-Kontrolli i mbipeshes

-Aktivitet i rregullt fizik si ushtrime dhe ecje

-Shmangni mjedisin stresues si në punë ashtu edhe në shtëpi

-Bëni një dietë të shëndetshme

-Kardiomiopatia hipertrofike nuk është fatale, në çdo kohë. Diagnostifikimi i hershëm dhe menaxhimi i duhur ndihmojnë për të zvogëluar rrezikun e komplikimeve si dështimi i papritur i zemrës.

 Përvec mjekimit që mjeku ka përshkruar, cfar mjekimi natyral duhet të përdorim

 Gazeta “Mbretëresha e Shëndetit përzgjedh mjekët më të mirë alternativ dhe mjekët e mjeksisë moderne dhe duke bashkpunuar në informatat mbi kurat mjeksore

 Përbërjet

 -5 lugë e madhe vaj ulliri ekstra i virgjër

-4 lugë e madhe mjalt acacia

-10 gjethe hithër

-5 gjethe dafine

-150 ml vaj nga fara e zezë

-10 gr shafran pluhur

-20 ml vaj rigoni

Pregatitja

Të 7 përbërjet i hedhim në një enë qelqi i përziejmë dhe duhet të mbyllet për 12 orë, më pas konsumohet nga një lugë kafe 3 herë në ditë (sa herë të konsmoni i përzieni më pas konsumojeni)

Kjo kurë bëhet 2 javë, më pas 2 javë pushim, për 6 muaj. /mbreteresha e shendetit.al

 

Author

Share