Fëmijët rekomandohen të konsumojnë  1.5 litra ujë ose lëngje  në ditë, të rriturit 2 litra

Author

Categories

Share

“Fëmijët duhet të konsumojnë 1.5 litra në ditë, të rriturit 2 litra

Fondacioni Turk i shëndetit të  veshkave (TBV), vazhdon të punojë për të mbrojtur shëndetin publik, veçanërisht shëndetin e veshkave, ushqimin, lëvizjen dhe jetën e shëndetshme, zhvilloi një studim mbi zakonet e konsumit të ujit. Brenda fushës së hulumtimit, më shumë se 850 mijë pjesëmarrës u arritën përmes veçorisë së anketimit të llogarive të mediave sociale. Në studim, i cili zgjati rreth 3 muaj dhe u aplikua në një grup të përgjithshëm të synuar midis moshave 18-65, pjesëmarrësit u pyetën për zakonet e tyre të konsumit të ujit.

“A e dini sa ujë duhet të pijë një i rritur çdo ditë?” 70 % e të anketuarve u përgjigjën “Po” dhe 30 % u përgjigjën “Jo”

57 % e pjesëmarrësve deklaruan se i kushtojnë vëmendje konsumimit të paktën 2-2.5 litra ujë në ditë, “A e filloni ditën duke pirë një gotë ujë kur të zgjoheni në mëngjes?” 62 % e tyre u përgjigjën “Po”. Shkalla e atyre që menduan se ëmbëlsimi i ujit me kanellë, limon, feta frutash ndihmoi për të pirë më shumë ujë mbeti në 38 %. “A i plotësoni nevojat tuaja për ujë me ujë ose pije të tjera?” 21 përqind e pjesëmarrësve kërkuan që ata të preferojnë pije të tjera në vend të ujit. “Uji nuk mund të zëvendësohet nga pije të tjera.” Shkalla e atyre që thanë ishte 86 %. Shkalla e atyre që thanë se pijet e tjera të ftohta e të nxehta nuk e plotësojnë nevojën e trupit për ujë dhe shtojnë etjen ishte 48 %.

“A harroni të pini ujë gjatë ditës?” Ndërsa 60 % e pjesëmarrësve u përgjigjën “Po” në pyetjen, shkalla e atyre që bëjnë përpjekje për të rritur konsumin e tyre të ujit është 53 %, shkalla e atyre që vendosin intervale të caktuara për ujë të pijshëm është 23 %. 6 përqind e pjesëmarrësve i dinë dëmet e mos konsumimit të ujit në trup. Shkalla e atyre që thanë se i dinin përfitimet e konsumimit të mjaftueshëm të ujit në trup ishte 48 %, shkalla e atyre që thanë se dinin efektet e dëmshme të konsumimit të ujit shumë pak në trup ishte 56 %, shkalla e atyre që thanë ata e dinin që pirja e pak ujit mund të shkaktonte prishjen e ritmit dhe shkalla e atyre që thanë se konsumimi i paktë i ujit shkaktonte dhimbje koke ishte 64 %. Ndërsa 53 % e pjesëmarrësve në studim vunë në dukje se konsumi i papërshtatshëm i ujit mund të shkaktojë konfuzion tek të moshuarit, 70 % e dinë se mund të krijojnë probleme të ndryshme me shëndetin e lëkurës, 58 % thanë se e dinin që ndjenja e lodhjes mund të kishte lidhje me konsumin joadekuat të ujit.

“Çaji dhe kafeja nuk zëvendësojnë ujin që na nevojitet”

Fëmijët mbi 10 vjec duhet të pinë 8 gota (1.5 litra) në ditë, të rriturit 2 litra. Edhe pse përmban ujë, çaji dhe kafeja nuk zëvendësojnë ujin që na nevojitet për shkak të substancave të ndryshme.

Author

Share