Borsiti i gjurit dhe trajtimi i tij

Author

Categories

Share

Bursiti është një zgavër e vogël e mbushur me lëng, e ngjashme me qesen, që zvogëlon fërkimet dhe presionin midis nyjeve. Bursiti i gjurit është një gjendje që shkakton inflamacion të një bursiti në nyjen e gjurit. Bursitet zakonisht ndodhen rreth nyjeve të mëdha, të tilla si shpatulla, gjuri, dhe bërryli. Ënjtja e këtyre strukturave si qese njihet si bursit. Bursiti mund të shfaqet në çdo pjesë të trupit. Në varësi të vendndodhjes së prekur specifikohet lloji i bursitit.

Çfarë është Bursiti i Gjurit?

Bursiti i gjurit është një gjendje e dhimbshme që shoqërohet me inflamacion ose acarim të nyjeve të gjurit. Kjo zakonisht ndodh kur ka fërkime të tepërta në bursë ose kur ajo thahet dhe nuk funksionon si duhet.

Bursiti i gjurit që lëndohet kryesisht përfshin

Bursiti prepatelar

Bursiti prepatelar është i vendosur në rajonin e përparmë të kapakut të gjurit. Inflamacioni i këtij rajoni ndodh kur ka presion për shkak të gjunjëzimit të zgjatur dhe një goditje e drejtpërdrejtë e këtij rajoni shkakton bursitin prepatellar. Bursiti prepatellar është forma më e zakonshme e bursitit në gju dhe nëse bursa është e infektuar së bashku me inflamacionin, ajo njihet si bursiti septik prepatellar.

Infrapatellar Bursa:

Bursa Infrapatellar ndodhet nën kapakun e gjurit, inflamacioni i kësaj burse ndodh për shkak të gjunjëzimit të ngritur dhe njihet si gju i Klerikut.

Bursa suprapatellar

Bursa suprapatellar është e pranishme mbi kapakun e gjurit dhe midis tetivës quadriceps dhe femurit (kocka e kofshës). Inflamacioni ose acarimi i kësaj burse ndodh për shkak të stresit të përsëritur, dëmtimit dhe presionit të vazhdueshëm mbi bursitin suprapatellar për shkak të gjunjëzimit.

Bursiti anserine

 Është e vendosur në anën e brendshme të gjurit. Inflamacioni i këtij bursiti çon në bursit pes anserine. Ky lloj i bursitit zakonisht ndodh tek vrapuesit dhe notarët.

Çfarë Shkaqet Bursiti i Gjurit?

Bursiti i gjurit shkaktohet kryesisht për shkak të:

-Infeksioni i bursitit

-Kushtet mjeksore, të tilla si artrozë, artrit reumatoid

Simptomat e bursitit në gju

Shenjat dhe simptomat e bursitit të gjurit ndryshojnë bazuar në vendndodhjen e prekur. Simptomat më të zakonshme të bursitit në gju janë:

-Ngrohtësia, butësia dhe skuqja e gjurit

-Inflamacion i nyjes së gjurit

-Dhimbje të mprehtë dhe djegëse në gju

-Paqëndrueshmëria

-Ngurtësi ose vështirësi në ecje ose kryerjen e ndonjë aktiviteti fizik

-Dhimbje e shtuar gjatë gjunjëzimit

Faktori i Rrezikut për bursitin e gjurit

Obeziteti rrit presionin në nyjen e gjurit që mban peshë dhe shkakton inflamacion të kyçit dhe çon në bursit. Lëndimet rreth gjunjëve, veçanërisht tek bursat mund të shkaktojnë dhimbje dhe inflamacion dhe mund të çojnë në bursit në gju. Mungesa e aktivitetit fizik i bën nyjet të dobëta dhe rrit rrezikun e bursitit të gjurit. Të jesh atlet rrit rrezikun e inflamacionit të rajonit të brendshëm të gjurit

Qëndrimi në këmbë për një kohë të gjatë me të njëjtën qëndrim tendos gjunjët dhe këmbët. Kështu, shkakton inflamacion dhe rrit rrezikun e bursitit në gju. Kushtet e tjera mjeksore, të tilla si artriti reumatoid, artrozë në gju gjithashtu rrit rrezikun

Diagnostifikimi i bursitit të gjurit

 Mjeku fillon diagnozën e bursitit të gjurit duke rishikuar historinë mjeksore dhe shenjat e simptomat e individit. Kryesisht bursiti në gju diagnostikohet bazuar në vendndodhjen e një burse ku shfaqet inflamacioni, ngrohtësia, skuqja, dhimbja e gjurit, ndjeshmëria dhe ngurtësia.

Mjeku kryen ekzaminime fizike

-Vlerëson lëkurën pranë rajonit të butë për skuqje ose shenja të tjera të infeksionit

-Përcakton lëvizjen e gjurit dhe fleksibilitetin e saj

-Zbulon burimin e dhimbjes

Mjeku rekomandon disa teste të tjera diagnostike për të vlerësuar shkakun e dhimbjes

Rrezet X

Rrezet X janë një test diagnostikues jo invaziv i kryer për të zbuluar problemet me kockat ose nyjet duke kapur imazhet e zonës së prekur.

Imazhe me Rezonancë Magnetike (MRI)

MRI është një procedurë mjekësore që përdor frekuencën magnetike dhe radio për të kapur imazhet e hollësishme të organeve, indeve të buta, kockave dhe strukturave të tjera të brendshme të trupit. Në bursitin e gjurit, ndihmon në vizualizimin e bursave të prekura.

 Ekografia

Kryhet për të parë organet e brendshme të trupit duke përdorur valë zanore me frekuencë të lartë. Ekografia kap imazhet e bursës së prekur për të përcaktuar ënjtjen në bursitin e gjurit.

Aspirata e gjurit

 Aspirata e gjurit është procedurë mjeksore që përdoret si për diagnostikimin, ashtu edhe për trajtimin e gjëndjes. Në këtë procedurë, mjeku përdor një gjilpërë dhe shiringë sterile për kullimin e lëngut të akumuluar nga nyja e gjurit. Kjo procedurë kryhet nën ndikimin e anestezisë. Lëngu i kulluar dërgohet për analizë, i cili ndihmon në vlerësimin e kushteve që shkaktojnë ënjtje të gjurit. Në disa raste, kullimi i lëngut të mjaftueshëm ndihmon në zvogëlimin e dhimbjes dhe ënjtjes.

Trajtimi për bursitin e gjurit

Trajtimi për bursitin e gjurit varet nga vendndodhja e bursës së prekur. Zakonisht, trajtimi për bursitin e gjurit ka për qëllim lehtësimin e simptomave.

-Trajtimi përfshin terapinë e të ftohtit për të zvogëluar dhimbjen dhe ënjtjen

-Medikamente anti-inflamatore për zvogëlimin e inflamacionit

-Analgjetikë (qetësues të dhimbjeve) për zvogëlimin e dhimbjes

-Aspirata e gjurit për kullimin e lëngut të tepërt

Nëse bursiti nuk i përgjigjet trajtimit themelor, atëherë mjeku injekton kortikosteroide brenda bursës së prekur për të zvogëluar ënjtjen. Individi përjeton dhimbje dhe ënjtje në vendin e injeksionit për dy ditë.

Trajtimi për bursitin septik përfshin përdorimin e terapisë me antibiotik, aspiratën e përsëritur dhe heqjen kirurgjikale të bursës së infektuar (bursektomi).

Terapia fizike rekomandohet të:

-Ul dhimbjen

-Forcon muskujt

-Përmirëson fleksibilitetin

-Ul rrezikun e episodeve të mëtejshme të bursitit në gju

Author

Share