Lehtësimi i dhimbjes nga reumatizma dhe kura me efikase

Author

Categories

Share

Reumatizma është sëmundje që shumë njerëz po e përjetojnë çdo ditë. Zvogëlon cilësinë e jetës me dhimbjen që krijon dhe e bën të vështirë që personi të shijojë jetën e tij të përditshme. Reumatizma është një sëmundje me shumë nëntipe dhe sot ende nuk ka ndonjë metodë përfundimtare të trajtimit. Nëse edhe ju po luftoni me një problem të tillë, pyetja e parë që ju vjen në mendje do të jetë si të kaloni dhimbjen reumatizmale.

Çfarë është Reumatizma?

Para se të gjejmë një përgjigje në pyetjen se si shkon dhimbja reumatike, le të përpiqemi të kuptojmë se çfarë është reumatizma. Edhe pse kjo sëmundje mund të duket e thjeshtë në sipërfaqe, në të vërtetë është mjaft komplekse. Sepse reumatizmi nuk është sëmundje me një tip të vetëm dhe me një simptomë të vetme. Reumatizmi është një term ombrellë për gjendjet që shkaktojnë dhimbje kronike, shpesh të përhershme, që prekin nyjet dhe indin lidhës. Hetimi i çrregullimeve të tilla dhe ndërhyrjet terapeutike quhen reumatologji. Burimet mbi reumatizmin priren të përqëndrohen në artrit. Reumatizma referohet edhe gjëndjeve të tjera që shkaktojnë dhimbje kronike, të grupuara si “reumatizëm ekstra-artikular”, i njohur gjithashtu si “sindromi rajonal i dhimbjes” ose “reumatizëm i  indeve të buta”. Me pak fjalë, nëse simptomat që përjetoni nuk përputhen saktësisht me simptomat klasike të reumatizmit, por gjithsesi keni simptoma, mund të vuani nga një nënlloj tjetër sesa çrregullimet e zakonshme të reumatizmit.

Cilat janë simptomat e reumatizmës

Është e nevojshme të shqyrtohen nga afër simptomat e shkaktuara nga reumatizma në mënyrë që të mësoni se si të kaloni dhimbjen reumatizmale. Sëmundjet reumatike prekin tendinat, nyjet, kockat dhe muskujt e kyçeve. Midis tyre ka shumë lloje të artritit, një term i përdorur për gjendjet që prekin nyjet. Simptomat e zakonshme të reumatizmit përfshijnë dhimbje të kyçeve, humbje të lëvizjes në nyje dhe inflamacion të nyjeve të përbashkëta ose zonës së prekur, të cilat shfaqen si ënjtje, skuqje dhe ngrohtësi. Fusha mjeksore që studion këto lloj kushtesh quhet reumatologji. Nëse mjeku mendon se keni një sëmundje reumatizmale, ai ka të ngjarë t’ju dërgojë te reumatologët, një mjek i trajnuar posaçërisht për t’ju mjekuar. Ky mjek do t’ju udhëzojë në drejtim të ekspertizës së tij në dhimbjet reumatizmale. Reumatologu së pari do t’ju ekzaminojë për të diagnostikuar gjëndjen, pastaj krijon një plan të hollësishëm të trajtimit, duke përfshirë ilaçe, ushtrime të rregullta, një dietë të shëndetshme, menaxhim të stresit dhe pushim.

Cilat janë llojet e reumatizmit?

Reumatizma përfshin më shumë se 100 lloje të sëmundjeve. Secila prej këtyre sëmundjeve në të vërtetë ka tipare të ndryshme në vetvete. Me kalimin e kohës, shkenctarët dhe mjekët zbuluan se në të vërtetë ekzistojnë lloje të ndryshme të reumatizmit. Pas këtij zbulimi, ata filluan të vijnë me trajtime të specializuara.

Llojet më të zakonshme të sëmundjeve reumatike

-Osteoartriti

-Artriti reumatoid

-Lupus

-Spondiloartropatitë

-Sindroma e Sjogren

-Skleroderma

-Artriti infektiv

-Artriti idiopatik

-Polymialgia reumatik

Shkaqet e Dhimbjes Reumatike?

 Ndoshta keni reumatizëm dhe “Pse më ndodhi kjo?” Ju mendoni.  Ju duhet të konsultoheni me shkencën mjekësore për përgjigjen! Shumica e sëmundjeve reumatike ndodhin kur sistemi imunitar shkon keq dhe sulmon indet. Mjekët ende nuk janë të sigurt se çfarë i shkakton saktësisht këto sëmundje. Një teori është se ky është një çrregullim genetik. Nëse keni reumatizëm në familjen tuaj, ekziston mundësia që të keni edhe ju reumatizëm. Sidoqoftë, reumatizmi nuk ndodh vetëm për shkak të arsyeve gjenetike. Në të njëjtën kohë, faktorët e mjedisit janë gjithashtu efektiv në reumatizëm. Faktorët mjedisorë që mund të shkaktojnë reumatizëm janë:

-Duke qenë i ekspozuar ndaj tymit të cigares

-Ekspozimi ndaj ndotjes, dhe veçanërisht ndotjes së ajrit

-Përjetimi i infeksioneve të ndryshme

-Nëse jeni i ekspozuar ndaj një ose më shumë prej këtyre arsyeve për një kohë të gjatë, shanset për t’u prekur nga sëmundja reumatike rriten. Rekomandohet që njerëzit që pyesin veten se çfarë është e mirë për dhimbjen reumatizmale të qëndrojnë larg këtyre situatave veçanërisht të këqija që ndikojnë. Për më tepër, gjinia është një element efektiv për sa i përket asaj nëse mund të merrni reumatizëm apo jo. Studimet tregojnë se sëmundjet reumatike prekin gratë më shumë se burrat. Për këtë arsye, rekomandohet që gratë të marrin masa paraprake në këtë drejtim në një moshë më të hershme dhe më seriozisht.

Lehtësimi i dhimbjes nga reumatizma

 Megjithëse hulumtimi i ilaçeve është ende në vazhdim për të trajtuar dhimbjen reumatike, nuk ka ndonjë trajtim të përhershëm në dispozicion për këtë gjendje. Dieta e shëndetshme, pushimi i duhur, menaxhimi i stresit dhe ushtrimet e rregullta ndihmojnë në përmirësimin e cilësisë së jetës, ilaçet pa recetë dhe trajtimet plotësuese ndihmojnë në lehtësimin e dhimbjeve dhe zvogëlimin e inflamacionit.

 

Menaxhimi i sëmundjes me produkte popullore

Shtesat e vajit të peshkut. Disa studime mjeksore tregojnë se suplementet e vajit të peshkut ndihmojnë në zvogëlimin e dhimbjes dhe ngurtësisë për shkak të reumatizmit.

Kurat me hithër lehtësojnë sëmundjen deri në shërim të plotë

2 gota çaj hithre këshillohet të pihet çdo ditë për të sëmurët me reumatizëm. Në mjeksinë popullore hithra njihet si mbretëresha e bimëve mjekësore, për shkak të efekteve të saj pozitive në reumatizëm.

Receta bio për reumatizmën

Përbërjet

 

-50 gr xhinxher pluhur

-50 gr mjalt

-ujë limoni dhe kasraveci

Pregatitja

Në 100 gr ujë hedhim lëngun e shtrydhur në blender të 2 kastravecave normal dhe lëngun e shtrydhur të 1 limoni. I bashkojmë me xhinxherin e mjaltin, me pas i përziejmë për 2-3 minuta.  Kjo kurë konsumohet 1 herë në ditë e gjitha me porcjone gjatë ditës jo e gjitha menjëher. Kura vazhdon 3 javë rresht, efektet e lehtësimit ndjehen që javën e dytë. Nëse është e nevojshme mund ta përsërisni kurën duke bërë 10 ditë pushim

Author

Share