Maskat kanë efekt negativ të papërfillshëm në Covid-19

Author

Categories

Share

Një studim i ri sugjeron që maskat kanë një efekt negativ të papërfillshëm në nivelet e dioksidit të karbonit dhe oksigjenit tek një person që i mban ato. Gjetjet madje qëndrojnë të vërteta për individët me sëmundje pulmonare obstruktive kronike (COPD). Kërkimi, i cili shfaqet në revistën “Annals of the American Thoracic Society”, kontribuon në shpërndarjen e disa prej miteve që lidhen me përdorimin e maskave të fytyrës në mbrojtjen e pandemisë COVID-19 në vazhdim. Ndërsa bota merr më shumë informacion në lidhje me CoVID-19, shkencëtarët janë bërë gjithnjë e më të bindur se maskat mund të ndihmojnë në uljen e përhapjes së tij. Mënyra kryesore që transmeton covid-19 përfshijn grimcat virale që hyjnë në traktin respirator të një personi. Kjo zakonisht ndodh pasi një person tjetër kollitet, teshtin ose flet afër tyre, duke prodhuar pika ose spërka që transportojnë virusin. Si pasojë, maskat luajnë rol të rëndësishëm në zvogëlimin e ekspozimit ndaj virusit dhe kufizimin e sasisë së virusit që një person mund të tejcojë tek të tjerët.

Ekziston një konsensus në rritje për vlerën e maskave në zvogëlimin e përhapjes së covid-19. Fillimisht, pak dihet për virusin e ri dhe politika duhet të zhvillohej bazuar në provat më të mira në dispozicion, duke ndjekur modelet shkencore që bazohen në të dhëna nga epidemitë e hershme që përfshinin viruse. Si pasojë, udhëzimet për veshjen e maskave kanë ndryshuar nga vendi në vend, disa organe kryesore shëndetësore, përfshirë Organizatën Botërore të Shëndetësisë (OBSH), kanë ndryshuar këshillat e tyre me kalimin e kohës. Në shumë mënyra, këto ndryshime dhe mospërputhje janë të pashmangshme kur ofrojnë këshilla në lidhje me një krizë urgjente të shëndetit publik ndërsa shkencëtarët vazhdimisht zbulojnë informacione të reja. Duke qëndruar në mënyrë dogmatike në një pozicion pavarësisht ndryshimit të provave ose ofrimit të këshillave kur ka pak prova për ta justifikuar atë nuk ka gjasa të ketë qasje më të mirë. Sidoqoftë, hulumtimi ka treguar se ndryshimet e rëndësishme në udhëzimet zyrtare zvogëlojnë besimin e njerëzve në shkencën që është baza e politikës. Në këtë kontekst, disa njerëz kanë propozuar që maskat janë një kërcënim për shëndetin publik, duke supozuar se maskat zvogëlojnë sasinë e oksigjenit të thithur ose rrisin sasinë e dioksidit të karbonit.  Studiuesit nuk gjetën asnjë ndryshim të rëndësishëm klinikisht në asnjë nga matjet e dioksidit të karbonit të baticës fundore sasi e dioksidit të karbonit në një frymëmarrje. Ata gjithashtu nuk gjetën ndryshime në nivelet e oksigjenit në gjak pas 5 ose 30 minutash të mbajtjes së maskës.

Maskat mund të jenë të pakëndshme për disa, autorët e bëjnë të qartë se mbajtja e një maske është thelbësore në ruajtjen e shëndetit të mbajtësit dhe atyre përreth tyre. E rëndësishme është të informohet publiku se shqetësimi që lidhet me përdorimin e maskës nuk mund të çojë në shqetësime të pabazuara të sigurisë, pasi kjo mund të zbutë zbatimin e një praktike të provuar për të përmirësuar shëndetin publik.  Megjithëse studimi ishte i vogël, gjetjet theksojnë se mbajtja e një maske është akoma shumë e rëndësishme  duke pasur parasysh provat në rritje që maskat zvogëlojnë transmetimin viral dhe mungesën e ndonjë prove për të kundërtën.

Author

Share