Shenja identike të dëmtimit të trurit, Apnea e gjumit dhe Alzheimer

Author

Categories

Share

 

Një studim i ri konfirmon lidhjet midis apneas obstruktive të gjumit dhe sëmundjes Alzheimer. Arsyet e mundshme të shoqërimit përfshijnë grumbullimin e produkteve toksike për shkak të mungesës së oksigjenit. Në apnea obstruktive të gjumit, frymëmarrja e një personi vazhdimisht ndalet dhe rifillon. Simptomat përfshijnë gërhitje të lartë, gjumë të shqetësuar dhe përgjumje gjatë ditës. Vlerësimet e prevalencës së gjendjes midis të rriturve në popullatën e përgjithshme ndryshojnë nga 9-18%. Apnea e gjumit është zakonisht më e zakonshme tek meshkujt, njerëzit e moshuar dhe individët në mbipeshë. Apnea ka lidhje me vëmendjen e dobët, kujtesën dhe aftësitë ekzekutive dhe është një faktor i njohur rreziku për zhvillimin e çmendurisë. Nëse keni apnea të gjumit, ka më shumë të ngjarë të zhvilloni Alzheimer kur të jeni më të rritur. Zgjidhja e shkaqeve dhe mekanizmat biologjikë mbeten një sfidë e madhe. Duke studiuar mostrat e vdekjes nga njerëzit që kishin apnea të gjumit, kohët e fundit u zbulua se ashpërsia e gjendjes lidhet me zvogëlimin e vëllimit të hipokampusit. Kjo pjesë e trurit, e cila është e përfshirë ngushtë në kujtesë, atrofizohet tek njerëzit me Alzheimer.

Shenjat dalluese të  alzhameirit                                                                                                                                             

Pllakat amiloide janë një shenjë dalluese e dëmtimit të parë në Alzheimer. Studiuesit zbuluan se pllakat shfaqen së pari në të njëjtat vendndodhje dhe përhapen në të njëjtën mënyrë në trurin e njerëzve me apnea të gjumit siç ndodhin tek njerëzit me Alzheimer. Shkencëtarët hetuan mostrat e ruajtura të trurit nga 34 persona me një moshë mesatare 50 vjeç që kishin marrë një diagnozë të apnesë obstruktive të gjumit. Sistemet e trurit ishin në dispozicion për studim nga 24 prej këtyre individëve. Askush nga pacientët nuk kishte marrë një diagnozë të demencës gjatë jetës së tyre. Sidoqoftë, 70% kishin ngatërresa neurofibrilare dhe 38% kishin pllaka amiloide në hipokampin e tyre. Ndërsa disa njerëz mund të kenë pasur dëmtime të lehta njohëse të padiagnostikuar, askush nuk kishte simptoma që ishin mjaft të forta për një diagnozë zyrtare, edhe pse disa kishin një dendësi të pllakave dhe ngatërresave që ishin mjaft të larta për t’u kualifikuar si sëmundja e Alzheimerit. Pas përshtatjes për faktorë të tillë si mosha, indeksi i masës trupore dhe seksi, studiuesit zbuluan se ashpërsia e apnesë së gjumit që një person përjeton, lidhej në mënyrë të konsiderueshme me sasinë e pllakave amiloide në hipokampin e tyre. Apnea lidhej më pak me numrin e neurofibrilarë në hipokampusin e tyre, dhe nuk kishte ndonjë korrelacion të rëndësishëm pas përshtatjes për moshën. Kur shqyrtuan mostrat e trungut të trurit, studiuesit zbuluan se megjithëse rreth dy të tretat përmbanin pllaka amiloide, sasitë e tyre nuk lidheshin me ashpërsinë e apneas së gjumit.

Në sëmundjen e Alzheimerit, pllakat shfaqen së pari në një zonë kortikale afër hipokampit të quajtur gyrus parahipokampal. Lezionet pastaj përparojnë në hipokamp, përpara se të përhapen në pjesën tjetër të korteksit. I njëjti model i progresionit duket se ndodh edhe në apnean e gjumit. Në rastet e apneas së lehtë të gjumit, mund të gjejm pllaka vetëm në zonën kortikale pranë hipokampusit, pikërisht aty ku gjenden për herë të parë në sëmundjen e Alzheimerit. Studiuesit spekulojnë se në apnean e gjumit, periudha të përsëritura të mungesës së oksigjenit gjatë gjumit mund të shkaktojnë stresin oksidativ që çon në krijimin e pllakave amiloide në hipokampus. Ata shkruajnë se, përndryshe, apnea e gjumit mund të prishë pastrimin e amiloidit nga truri që normalisht ndodh gjatë gjumit. Prandaj një gjumë i qetë dhe në një hark kohor prej 7 orësh është me shumë rëndësi për shmangien e shumë problemeve psikike apo fizike. Një gjumë i mirë rezultati është  një trup i shëndetshëm.

Author

Share