Dr. Hysni Dankshi : Hiperplazia beninje e prostatës simptomat dhe trajtimet bimore

Author

Categories

Share

 

Zmadhimi beninj i prostatës prek 50% të burrave ne moshen mbi 55 vjec dhe 90% në moshën 80-90 vjeç. 40% e këtyre pacientëve zhvillojnë sëmundje të rëndësishme klinikisht.

Simptomat kryesore në pacientët me hiperplazi beninje të prostatës janë këto:

-Urinim i shpeshtë.                                                                                                                -Nokturia (zgjimi natën për shkak të një dëshire të fortë për të urinuar).

-Urinim i detyruar (dëshirë e menjëhershme, e fortë për të urinuar që është e vështirë të ndalet).

-Vonesa në fillimin e urinimit (i përket simptomave të hershme të zgjerimit të prostatës).

-Urinim pikues.

-Zgjatja e kohës së urinimit.                                                                                                -Ndjenja e zbrazjes jo të plotë të fshikëzës.

Në elektrodën, e cila futet përmes uretrës në prostatë, aplikohet energjia elektrike, duke rezultuar në avullimin e lëngut larës dhe formimin e një shtrese të hollë gazi jonizues plazma e ftohtë rreth elektrodës, e cila rrëshqet mbi indin, pa duke ardhur në kontakt me të. Energjia transferohet në indin e prostatës, duke bërë që ajo të lartësohet, me një thellësi minimale të depërtimit termik (0.2 mm) krahasuar me metodat konvencionale kirurgjikale në prostatë përmes uretrës. Mjeti special (resektoskopi) futet në uretër dhe avancohet në shkallën e saj prostatike, ku përmes plazmës së ftohtë energjia transferohet në indin prostatik, me thellësi minimale të depërtimit termik, duke zvogëluar kështu rrezikun e dëmtimit të indeve përreth.

Kur rekomandohet metoda TURis?

Metoda TURis (rezeksion transuretral) rekomandohet në rastet e mëposhtme:

-Intoleranca ose joefektiviteti i farmakoterapisë konservatore, dmth kur bllokuesit α (Xatral, Alcinin, Silodyx, Omnic tocas, Duodart, Alfural, etj.) Ose shkaktojnë efekte anësore ose nuk janë të mjaftueshëm për të lehtësuar simptomat.

-Mbajtja e urinës ( pa’aftësia e plotë për të urinuar) më shumë se një herë.

-Gurët në fshikëz ose devijimet e tij [një divertikul është një qeskë që komunikon me fshikëzën dhe është një rezervuar i dytë i urinës i cili nuk zbrazet pas urinimit, si rezervuari i parë, duke rezultuar në praninë e mbetjeve të urinës.

-Gjak në urinë pa përgjigje ndaj ilaçeve.

-Inkontinenca e urinës.

-Infeksione të përsëritura të traktit urinar.

-Funksioni renal i zvogëluar.

Cili është avantazhi i metodës TURis krahasuar me metodat konvencionale?

Sublimimi ka avantazhin e metodës konvencionale monopolare të prostatektomisë transuretrale, pasi ofron hemostazë më të mirë, duke e bërë operacionin të sigurt për pacientët që marrin terapi antikoagulante. Për shkak të fushës kirurgjikale hemostatike, kirurgu ka një fushë vizuale më të mirë. Krahasuar me prostatektominë transurethrale konvencionale, në teknikën TURis rrjedhja elektrike zvogëlohet shumë (deri në 70%), duke rezultuar në një zvogëlim pasues të rrezikut të stenozës në uretër ose qafën e fshikëzës. Rreziku i sindromës TUR eliminohet për shkak të përdorimit të klorurit të natriumit. Kjo do të thotë se nuk ka asnjë afat kohor gjatë operacionit, ndryshe nga metoda konvencionale.

Trajtimi bimor

1- Caji i gjetheve të ullirit cdo ditë një gotë në mëngjes esëll pastron rrugët urinare dhe zhduk infeksionet.

2- Caji i trëndafilit të egër duke e bashkuar me disa fara gjëmbaci ndihmon pacjentët të jenë më aktiv

 

3-  Qumështi i bletës jo më tepër se një muaj përdorim ka efekte të fuqishme në problemet e hiperplazisë beninje të prostatit. (Shum pacjent kanë shpëtuar edhe nga operimi)

 

4- Vaji Francez Sacco i 4 bimëve shërues i problemeve të meshkujve në lidhje me prostatën ka bërë mrekulli në gjëndrën e prostatës. Është me një cilësi të lartë prodhimi.

 

5- Përzjerja e 40 gr mustaqe misri me 100 gr mjalt akacia  lufton kancerin e prostatës. Konsumohet nga një lugë caji para cdo vakti. (mustaqet e misrit para se të bashkohen me mjaltin duhet të jenë të lara e të prera hollë. 5 minbuta më pas në vaktin e mëngjesit konsumohet edhe një gotë me lëng hithre.

 

Author

Share