Mjekime shtëpiake për shërimin e astmës

Author

Categories

Share

Nuk ka mjete shërimi në shtëpi për astmën. Astma menaxhohet me ilaçe, duke shmangur shkaktarët dhe duke krijuar një plan veprimi të astmës me mjekun. Mbani pompen e shpëtimit në dorë për lehtësim të menjëhershëm gjatë një sulmi. Kontrolloni rregullisht datën në pompë për t’u siguruar që nuk ka skaduar. Sulmet e astmës janë potencialisht të rrezikshme për jetën. Kërkoni kujdes urgjent mjeksor nëse simptomat nuk përmirësohen. Të dhënat pohojnë se mjetet juridike në shtëpi për astmën nuk mbështeten nga ndonjë provë shkencore. Ne do të shpjegojmë disa nga ato metoda shërimi, pse njerëzit mendojnë se ato funksionojnë, ku mungojnë provat dhe çfarë duhet të bëni në të vërtetë gjatë një sulmi të astmës.

Shenjat e një sulmi të astmës                                                                                                                                      Një sulm i astmës mund të jetë i vogël, por mund të bëhet i rrezikshëm shumë shpejt. Gjatë një sulmi, rrugët e frymëmarrjes ngushtohen për shkak të ënjtjes dhe inflamacionit,  muskujt përreth tyre shtrëngohen. Trupi prodhon mukus shtesë, duke kufizuar ajrin që kalon nëpër tubat bronkial, gjë që e bën shumë të vështirë frymëmarrjen e duhur. Shenjat e një sulmi të astmës përfshijnë:                    

kollitja që nuk ndalet

fishkëllima kur merrni frymë

 –gulçim

 –frymëmarrje shumë e shpejtë                                                                                            –fytyrë e zbehtë, e djersitur

Trajtimi i shpejtë i simptomave mund të ndihmojë në parandalimin e një sulmi të astmës nga përkeqësimi. Nëse simptomat nuk përmirësohen, kërkoni ndihmë urgjente mjekësore.   

Qëndroni ose rrini drejt

Qëndrimi në këmbë mund të ndihmojë në rritjen e fluksit të ajrit në krahasim me uljen ose shtrirjen, sipas një studimi të vitit 2013. Një matës i pikut të rrjedhës mat rrjedhën e ajrit nga mushkëritë dhe mund të ndihmojë në përcaktimin nëse simptomat po përmirësohen. Nëse frymëmarrja nuk përmirësohet brenda disa minutash nga përdorimi i aparatit për thithje, ose nëse filloni të ndjeheni të përgjumur, është koha të kërkoni ndihmë emergjente. Shpesh, mjafton një inhalues ​​shpëtimi për të trajtuar sulmin e astmës. Nëse nuk jeni në gjendje të merrni nën kontroll sulmin e astmës, mund t’ju duhet të kërkoni kujdes mjekësor urgjent. Shkoni në qendrën më të afërt nëse përjetoni ndonjë nga simptomat e mëposhtme: gulçim ekstrem, sidomos në mëngjes ose natën, që duhet të tendosni muskujt e gjoksit për të marrë frymë, simptomat që nuk ulen pasi keni përdorur një thithës shpëtimi, duke pasur vështirësi në të folur.

Ilaçet shtëpiake                                                                                                                  Disa njerëz besojnë se trajtimet plotësuese mund të ndihmojnë në astmë. Por nuk ka asnjë hulumtim shkencor për të treguar se këto mjete shëruese do të trajtojnë një sulm të astmës, sipas qendrës Kombëtare të Shëndetit.

 

Disa mjete popullore 

Çaj ose kafe me kafeinë

Kafeina në çaj të zi dhe kafe besohet se ndihmon në trajtimin e astmës. Funksionon në mënyrë të ngjashme me ilaçin popullor të astmës teofilinë, e cila hap rrugët e frymëmarrjes. Një përmbledhje kërkimore e vitit 2010, më e fundit në dispozicion, zbuloi se kafeina mund të përmirësojë lehtësisht funksionin e frymëmarrjes tek njerëzit me astmë deri në 4 orë. Akoma, nuk ka prova të mjaftueshme për të treguar nëse kafeina mund të përmirësojë simptomat e astmës.

Vaj esencial eukalipt 

Sipas një rishikimi të hulumtimit të vitit 2013, vajrat esencialë kanë veti anti-inflamatore që mund të ndihmojnë në trajtimin e astmës. Një nga këto është vaji esencial i eukalipt. Një studim i vitit 2016 zbuloi se 1.8-cineole, elementi kryesor i vajit të eukalipt, ul inflamacionin e rrugëve të frymëmarrjes. Thithja e avujve nga vaji esencial eukalipt mund të ndihmojë njerëzit me astmë.

Vaj esencial i livandos

 Livando është një tjetër vaj esencial që tregon premtime. Një studim i vitit 2014 zbuloi se thithja e vajit thelbësor të livandos mund të zvogëlojë inflamacionin nga alergjitë, duke ndihmuar edhe në astmë.

Ushtrime të frymëmarrjes

Një rishikim i hulumtimit 2014 tregoi se trajnimi i rregullt i frymëmarrjes mund të përmirësojë simptomat e astmës dhe mirëqenien mendore. Mund të ul nevojën për ilaçe. Ushtrimet synojnë të zvogëlojnë hiperventilimin. Ato mund të përfshijnë frymëmarrje përmes hundës, frymëmarrje e ngadaltë, mbajtja e frymëmarrjes e kontrolluar. Nevojiten më shumë hulumtime mbi efektivitetin e ushtrimeve të frymëmarrjes për astmën. Kjo nuk është teknikë për t’u përdorur gjatë një sulmi.

Shkaqet   

Astma shpesh zhvillohet nga sistemi imunitar duke iu përgjigjur një alergeni në mjedis. Reagimet mund të ndryshojnë midis njerëzve të ndryshëm, ndoshta për shkak të gjenetikës. Simptomat mund të shpërthejnë në një sulm të astmës. Shkaktarët e zakonshëm të astmës përfshijnë leshin e kafshëve, pluhur, myk,  tymi, përfshirë tymin e duhanit, ndotja e ajrit, ajri i ftohte, stresi, që mund të shkaktojnë hiperventilim, duke pasur grip ose ftohje, ushtrime fizike. Nëse nuk e menaxhoni rregullisht astmën, të tilla si me ilaçe parandaluese, gjithashtu mund të keni më shumë të ngjarë të keni një sulm të astmës.  

Parandalimi i sulmeve të astmës

Mënyra më e mirë për të parandaluar sulmet e astmës është të shmangni irrituesit e njohur.  Gjëja më efektive që mund të bëni në shtëpi është të hiqni ose zvogëloni shkaktarët tuaj të njohur. Në varësi të shkaktarëve specifik, mënyrat për t’i minimizuar ato mund të përfshijnë  

Duke e mbajtur shtëpinë të pastër për të zvogëluar pluhurin dhe mykun 

 –Mbajtja e dritareve të mbyllura dhe qëndrimi brenda nëse cilësia e ajrit është e dobët   

Lënia e duhanit, nëse pini duhan dhe shmangia e pirjes së duhanit  

Shmangien e djegies së drurit në një sobë ose oxhak 

larjen e kafshëve shtëpiake çdo javë dhe mbajtjen e tyre jashtë dhomës tuaj të gjumit   

Merrni një vaksinë vjetore të gripit dhe një vaksinë të pneumonisë, e cila mund të ndihmojë në parandalimin e ndezjes së astmës të shkaktuar nga viruset

 Takimet e rregullta me mjekun do të ndihmojnë 

Ndryshoni trajtimin, nëse është e nevojshme, për të ndihmuar në menaxhimin e astmës

Krijoni një plan për astmëm

E dobishme ështëtë punoni me mjekun për të krijuar një plan të astmës. Gjithashtu është e rëndësishme të ndiqni udhëzimet e saj kur vëreni shenja të një sulmi. Plani duhet të përfshijë: një përshkrim i shkaktarëve që mund të shkaktojnë një sulm, ilaçet, dozimi dhe kur dhe si ta merrni, si të rregulloni mjekimin nëse simptomat përkeqësohen, kur të kërkoni trajtim mjekësor, informacionin e kontaktit emergjent. Sulmet e astmës mund të bëhen shumë serioze shumë shpejt dhe ato mund të vijnë papritmas. Përdorni pompen e shpëtimit si vijën e parë të trajtimit dhe kërkoni ndihmë emergjente nëse simptomat nuk përmirësohen. Punoni me mjekun për të zhvilluar një plan trajtimi që do t’ju ndihmojë të menaxhoni astmën dhe të shmangni sulmet në të ardhmen.

Author

Share