Si të shmangni ndërlikimet e diabetit

Author

Categories

Share

 

Diabeti mellitus, i tipit 1 dhe 2 është sëmundje që prek çdo aspekt të jetës së pacientit. Diabeti i tipit 1 është një sëmundje e pashërueshme një person me diabet duhet të kompensojë mangësitë e insulinës. Dështimi për ta bërë këtë mund të rezultojë në efekte anësore shumë serioze.

 

Pse diabeti është i ndërlikuar?

Diabeti mellitus është një sëmundje metabolike në të cilën prodhimi i insulinës është jonormal dhe niveli i glukozës në gjak të pacientit është shumë i lartë. Njerëzit që nuk janë në dijeni të sëmundjes dhe nuk marrin trajtim janë veçanërisht të prekshëm ndaj komplikimeve. Megjithatë, rreziku vlen edhe për pacientët që kanë bërë një gabim në dozën ose dietën e tyre të insulinës. Komplikimet e diabetit ndahen në akute dhe kronike.

Çfarë e dëmton diabetin?

Komplikimet akute të diabetit lidhen me reagimin e papritur të trupit ndaj niveleve jonormale të glukozës në gjak.

Diabeti

Hipoglicemia

Hipoglikemia ndodh kur nivelet e glukozës në gjak të një personi bëhen shumë të ulëta për shkak të mbidozës së insulinës ose kequshqyerjes. Më pas ai ndjen shumë uri, konvulsione, rritje të rrahjeve të zemrës dhe nervozizëm të përgjithshëm. Në raste të rënda, kjo gjendje mund të çojë në koma dhe madje edhe vdekje.

Hiperglicemia

Hiperglicemia është e kundërta e hipoglicemisë. Ndodh kur ka shumë sheqer në gjakun e pacientit. Arsyeja për këtë është se është dhënë shumë pak insulinë, që do të thotë se glukoza nuk furnizohet me qelizat e trupit. Niveli i lartë çon në dobësi të përgjithshme dhe shërim të dobët të plagëve dhe në raste ekstreme në ketoacidozë.

Ketoacidoza

Ketoacidoza është një ndërlikim shumë i rëndë i diabetit, i cili kërcënon drejtpërdrejt jetën e pacientit. Si rezultat i hiperglicemisë, energjia merret nga djegia e yndyrës dhe rezultati i këtij procesi është lirimi i trupave ketonikë. Ato mund të acidifikojnë gjakun gjë që prish proceset metabolike. Diabetiku fillon të ndjejë lodhje të tepërt, përgjumje e të përziera. Simptomë karakteristike janë edhe të vjellat, urinimi i shpeshtë dhe aroma në gojë.

Komplikimet e diabetit mikrovaskular

Komplikimet akute të diabetit në mënyrë të përsëritur çojnë në komplikime kronike.

 

 

Retinopatia

Retinopatia është një ndërlikim vizual i diabetit. Nivelet e larta të sheqerit në gjak të shoqëruara me presionin e lartë të gjakut çojnë në trashje të kokës së syrit dhe këputje të enëve të gjakut. I sëmuri fillon të shohë më keq si në errësirë ​​ashtu edhe në dritë të ditës.

 

Sëmundja e veshkave

Sëmundja e veshkave është sëmundje serioze e veshkave që është asimptomatike në fazat e hershme. Niveli i lartë i sheqerit në gjakun e pacientit çon në grumbullimin e përbërjeve të dëmshme në mbështjellje, të cilat bëhen gjithnjë e më të depërtueshme ndërsa sëmundja përparon. Një shenjë paralajmëruese është shfaqja e proteinave të dobëta në urinë, si dhe ënjtja karakteristike e kyçeve.

 

Neuropatia

Nivelet e ngritura të sheqerit në gjak prishijn funksionet e fibrave nervore që janë përgjegjëse për transmetimin e pulseve midis indeve dhe organeve. Njerëzit me neuropati ankohen për shqetësime shqisore, mpirje dhe dobësi të muskujve. Ky ndërlikim mund të çojë edhe në zhvillimin e këmbës diabetike.

 

Komplikimet makroangiopatike të diabetit

Sindroma e ndërprerjes së diabetit përkufizohet si ndryshime jonormale në këmbë të shkaktuara nga nivelet tepër të larta të glukozës në gjak. Karakteristikë për diabetikët është këmba neuropatike diabetike, e cila karakterizohet nga lëkundje e ecjes dhe ndjesi mpirje në pushim. Lëkura e këmbës është e thatë dhe duket e vështirë për t’u shëruar plagët.

 

Sëmundja koronare

Një tepricë e konsiderueshme e sheqerit në gjakun e njeriut dëmton enët e tëra të gjakut. Në këtë mënyrë përshpejtohen proceset aterosklerotike duke shkaktuar ndërprerje të qarkullimit të gjakut në organe dhe bllokim të arterieve. Prandaj, sëmundja koronare e zemrës mund të çojë në sulm në zemër.

 

Sëmundja ishemike e sistemit nervor qendror

Ateroskleroza karotide mund të çojë në një goditje ishemike. Në disa raste, efektet janë të kthyeshme, por zakonisht çojnë në pa’aftësi afatgjatë apo edhe vdekje të pacientit.

Si të mbroheni nga ndërlikimet e diabetit

Komplikimet e lartpërmendura të diabetit janë vetëm disa shembuj të sëmundjeve më të zakonshme të lidhura me diabetin. Megjithatë, vlen të theksohet se megjithëse ka shumë efekte anësore të diabetit, ato vijnë nga një arsye nivelet jonormale të glukozës në gjak. Prandaj, ato mund të shmangen duke ndjekur disa rregulla.

 

-Matni nivelet e glukozës në gjak disa herë në ditë

-Kujdesi për gjendjen teknike të aparateve që ndihmojnë në kontrollin dhe trajtimin e diabetit

-Doza e insulinës siç rekomandohet nga një diabetolog

-Verifikimi i thelluar se barnat e tjera nuk ndikojnë negativisht në trajtimin e diabetit

-Vëzhgimi i trupit dhe reagimi i menjëhershëm ndaj sinjaleve të bezdisshme (veçanërisht e rëndësishme në rast të komplikimeve akute)

-Hani ushqime me indeks të ulët glicemik në intervale të rregullta (për të parandaluar rritjen e glukozës në gjak),

-Shmangni sheqerin në vakte dhe pije

-Kujdesi për higjienën (veçanërisht me këmbët diabetike),

-Kontrolloni tensionin e gjakut të paktën një herë në ditë

-Testet mujore të urinës për aceton dhe sheqer (të nevojshme për të vlerësuar rrezikun e ketoacidozës),

-Kryeni një test vjetor të proteinave të urinës (kërkohet për të diagnostikuar sëmundje të mundshme të veshkave).

Përmbledhje

Luftimi i diabetit çdo ditë kërkon vetëdisiplinë dhe motivim të jashtëzakonshëm për t’u kujdesur për shëndetin e tyre. Një qëndrim pozitiv i kombinuar me mbikëqyrjen e një diabetologu dhe monitorimin e trupit do të përmirësojë ndjeshëm cilësinë e jetës së përditshme të një diabetiku. Edhe ndryshimet e vogla dhe sistematike mund ta mbrojnë pacientin nga komplikimet e rrezikshme.

 

Author

Share